settings icon
share icon
Запитання

Що означає вдягатися скромно?

Відповідь


Коли апостол Павло описує одяг жінок, доречний у церкві, він закликає їх бути «у скромнім убранні» зі «соромливістю та невинністю», а потім, продовжуючи, протиставляє нескромній одежі добрі діла, притаманні тим, хто істинно вірує в Бога (1 Тимофію 2:9-10). Скромність у нашому одязі повинна бути не лише в церкві – це має стати стандартом для всіх християн повсякчас. Ключ до розуміння цієї скромності полягає у вивченні бажань і помислів серця. Ті, чиї серця спрямовані до Бога, докладуть усіх зусиль, щоб одягатися скромно та пристойно. Ті ж, чиї серця спрямовані до свого «я», одягатимуться так, аби привертати до себе увагу, не замислюючись про наслідки для себе чи інших людей.

Богобоязлива жінка робить усе з належним розумінням. Вона знає, що Господь бажає, щоб Його люди дбали про Його славу та духовний стан своїх братів і сестер у Христі. Якщо жінка називає себе християнкою, а одягається так, що це привертає зайву увагу до її тіла, то вона є поганим свідком Того, Хто викупив її душу, померши за неї на хресті. Вона забуває, що її тіло було викуплене Христом і тепер є храмом Святого Духа (1 Коринтянам 6:19-20). Вона ніби каже людям навколо, що розглядає власну цінність виключно як фізичну і що її привабливість для інших залежить від того, скільки свого тіла вона відкриває. Також цим вона змушує своїх братів у Христі грішити, що Господь, без сумніву, засуджує (Матвія 5:27-29). У книзі Приповістей 7:10 згадується жінка «в убранні блудниці, із серцем підступним». Тут ми бачимо те, як внутрішній стан виявляється в манері одягатися.

Святе Письмо вказує жінкам одягатися скромно, але що саме це означає в сучасному суспільстві? Чи слід жінці закутуватися від голови до п'ят? У світі існують культи та релігії, що вимагають саме цього. Але чи є це біблійним визначенням скромності? Знову ж таки, ми маємо звернутися до питання помислів серця. Якщо серце жінки схиляється до благочестя, то вона носитиме одяг, який не є провокуючим чи надто відкритим – одяг, який не впливатиме негативно на її особисте свідчення як Божої дитини. Навіть коли всі інші одягаються нескромно, вона чинить опір спокусі слідувати за натовпом. Вона знає, що такий одяг призначений, аби привертати увагу до її тіла та викликати у чоловіків пожадливість, але вона достатньо мудра, щоб усвідомлювати, що такий вид уваги лише знецінює її. Сама думка про те, що люди можуть згрішити проти Бога через її одяг, є огидною для неї, тому що вона прагне любити й шанувати Бога та бажає, щоб інші чинили так само. Скромність одягу вказує на скромність і благочестя серця – ставлення, до якого мають прагнути всі жінки, які живуть, аби догоджати Богові.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає вдягатися скромно?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries