settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про розлучення та повторне одруження?

Відповідь


Перш за все, незалежно від поглядів на питання розлучення, необхідно пам’ятати біблійні слова, записані в книзі пророка Малахії 2:16: «Бо ненавиджу розвід, – говорить Господь, Бог Ізраїлів». Біблія свідчить, що Бог призначив шлюб зобов’язанням на все життя. «То вже буде не два, а одне тіло. Отже, що Бог спарував, людина хай не роз’єднує» (Матвія 19:6). Тим не менше, Бог розуміє: оскільки шлюб – це союз двох грішних людей, може відбутися розлучення. У Старому Завіті Він встановив певні закони для захисту прав розлучених, особливо жінок (Повторення Закону 24:1-4). Ісус підкреслював, що ці закони були дані через жорстокість людського серця, а не тому, що Бог цього бажав (Матвія 19:8).

Суперечка з приводу того, чи дозволяється Біблією розлучення та повторне одруження, в основному, обертається довкола Ісусових слів у Матвія 5:32 та 19:9. Фраза «за винятком подружньої зради» є єдиним місцем у Святому Письмі, де, імовірно, дається Божий дозвіл на розлучення та повторне одруження. Багато дослідників вважають, що ця «умова звільнення від відповідальності» стосується «подружньої зради» протягом періоду «заручення». За юдейським звичаєм, мужчина і жінка вважалися одруженими, навіть якщо залишалися зарученими. Аморальність протягом цього періоду могла бути єдиною вагомою причиною для розлучення.

Тим не менше, грецьке слово, перекладене як «подружня зрада», означає будь-яку форму сексуальної аморальності. Воно може означати перелюб, проституцію тощо. Можливо, Ісус говорить, що розлучення дозволене, якщо мав місце сексуальний гріх. Сексуальні стосунки є органічною частиною подружнього зв’язку, коли «обоє будуть одним тілом» (Буття 2:24; Матвія 19:5; Ефесян 5:31). Таким чином, розрив цього зв’язку сексуальними позашлюбними стосунками може бути допустимою причиною для розлучення. Якщо так, тоді Ісус мав на увазі у цьому тексті й повторне одруження. Фраза «одружується з іншою» (Матвія 19:9) наголошує, що розлучення та повторний шлюб дозволені при наявності згаданої умови. Важливо пам’ятати, що лише невинній стороні дозволено одружуватися повторно. Хоч цього і не зазначено в тексті, дозвіл на одруження після розлучення – це Божа милість до того, проти кого був учинений гріх, а не до того, хто скоїв його. Можуть бути випадки, коли «винуватій стороні» також дозволено одружитися повторно, але ця ідея не викладається в даному тексті.

Дехто розцінює текст у 1 Коринтян 7:15 як інший «виняток», що дозволяє повторно одружуватися, якщо невіруюча сторона розлучається з віруючим. Тим не менше, у контексті не йдеться про повторне одруження, а лише говориться, що віруючий не зобов’язаний продовжувати шлюб, якщо невіруюча сторона бажає розлучитись. Інші стверджують, що насилля (подружнє чи над дітьми) є також вагомою причиною для розлучення, навіть хоча воно й не згадується в Біблії.

Хоча це абсолютно справедливо, нам, тим не менше, ніколи не слід зловживати Божим Словом. Інколи у дискусії про «виняткові умови» з уваги випускається той факт, що незалежно від значення терміну «подружня зрада», це є лише дозволом для розлучення, а не вимогою. Навіть якщо перелюб і мав місце, з Божою милістю пара може отримати силу прощати та почати відбудовувати свій шлюб. Бог прощав нас так часто, тому, без сумніву, ми маємо наслідувати Його приклад і навіть прощати гріх перелюбу (Ефесян 4:32). Тим не менше, у багатьох випадках чоловік/дружина не розкаюються і продовжують свою аморальну сексуальну поведінку. У цьому випадку і може бути застосовано текст Матвія 19:9. Чимало людей занадто поспішають повторно одружитися після розлучення, в той час як Бог міг бажати, щоб вони залишалися самі. Іноді Бог визначає людині бути самотньою, щоб її увага не розділялася (1 Коринтян 7:32-35). Повторне одруження після розлучення можливе у певних обставинах, але це не є виключною можливістю.

Трагічно, коли кількість розлучень серед переконаних християн досягає показників розлучень у невіруючому світі. Біблія надзвичайно ясно наголошує, що Бог ненавидить розлучення (Малахії 2:16) і що примирення та прощення мають бути ознаками християнського життя (Луки 11:4; Ефесян 4:32). Тим не менше, Бог визнає, що розлучення може трапитися навіть серед Його дітей. Розлучені і/або повторно одружені віруючі не повинні відчувати на собі меншу Божу любов, навіть якщо їхнє розлучення і/або повторне одруження не підпадає під можливу виключну умову в Матвія 19:9. Часто Бог навіть гріховну непокору християн використовує для здійснення благої справи.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про розлучення та повторне одруження?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries