settings icon
share icon
Запитання

Чи існують незаперечні докази божественного втручання?

Відповідь


Під божественним втручанням мається на увазі, що Господь може викликати або ж відвертати певні події. З одного боку, атеїсти, агностики та деїсти можуть висувати альтернативні пояснення навіть найочевиднішим чудесним подіям. З іншого, деякі віруючі бачать приклади божественного втручання в усьому, інтерпретуючи навіть найбільш випадкові події як чітку вказівку Господа рухатися в тому чи іншому напрямку. Отже, чи втручається Він у справи світу? Якщо так, то чи існують незаперечні докази цього?

Віруючий може навести безліч прикладів Божого втручання. Все – від поразки іспанської армади до існування сучасного Ізраїлю – наводиться як доказ того, що Він втручається в людську історію. Звичайно, залишаються також біблійні чудеса, зафіксовані їх очевидцями, і саме творіння – «небеса кажуть», як висловився Гайдн.

Але для атеїстів, агностиків і деїстів завжди існує альтернативне пояснення всьому. Автори телевізійної програми, яка нещодавно транслювалась у Сполучених Штатах, спробували пояснити біблійні чудеса в «науковий» спосіб. Одна серія була присвячена перетину Червоного моря (див. Вихід 14). Вчені подали декілька теорій, включаючи тимчасове осушення в деяких місцях, викликане підводною вулканічною діяльністю, або ж підводний землетрус, який викликав цунамі, що привело до тимчасового зменшення глибини в тому місці, де Мойсей та ізраїльтяни перетинали море. І хоча ці теорії є науково вірогідними, проте не було пояснення того, як ця подія могла статися в потрібний відрізок часу, дозволивши ізраїльтянам перетнути море та знищивши єгиптян, які спробували піти за ними. Навіть якщо саму подію можна пояснити природними причинами, заперечення надприродності збігу часу в цій події видається необґрунтованим. Але, знову-таки, людина, яка заперечує існування і діяльність Бога у світі, може пояснити будь-яке чудо збігом, істерією чи помилкою. Якщо ви шукаєте привід не вірити, то обов'язково знайдете його.

На протилежному боці спектру є віруючі, які практично все розглядають як божественне втручання. Велика знижка на продукти – без сумніву Боже чудо. Раптовий порив вітру або випадкова зустріч із давнім знайомим – явно знак від Господа, що вказує рухатися в тому чи іншому напрямку. І хоча такий підхід є ближчим до Біблії, ніж позиція деїстів, він призводить до серйозних проблем. Пояснення практично всього божественним втручанням може спричинити вельми суб'єктивні висновки. Ми схильні в усьому бачити те, що нам хочеться, вивчаючи форму хмар у спробі знайти «доказ» Божої волі на користь бажаного, замість того, щоб дійсно шукати Його волю в Біблії (Римлянам 12:1-2).

Згідно зі Святим Письмом, Господь безперечно втручається у справи світу (від Буття до Об'явлення). Він має необмежену владу (Псалом 92:1; 94:4, Єремії 23:20, Римлянам 9). Нічого не відбувається без Його наказу або дозволу. Ми постійно оточені божественним втручанням, навіть коли не знаємо або ігноруємо це. Ми ніколи не дізнаємося про всі моменти та способи, за допомогою яких Бог втручається в наше життя. Його втручання може відбутись у вигляді чуда, такого як зцілення або надприродна ознака. Але воно також може відбутись у формі випадкової події, яка спрямовує нас відповідно до Його волі.

Однак Біблія не вказує нам шукати приховане духовне значення у повсякденних подіях. Хоча ми маємо розуміти, що Господь втручається, нам не слід витрачати кожну хвилину, намагаючись розшифрувати «секретні» повідомлення згори. Віруючі звертаються до Божого Слова за керівництвом (2 Тимофію 3:16-17) і Святий Дух провадить їх (Ефесянам 5:18). Ми маємо слухатися єдиного джерела, яке містить слова Господа, – Біблії (Євреям 4:12).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи існують незаперечні докази божественного втручання?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries