Що Біблія говорить про одержимість демонами?


Запитання: Що Біблія говорить про одержимість демонами? Чи можливо це сьогодні? Якщо так, то які симптоми цього?

Відповідь:
Біблія наводить декілька прикладів людей, які були одержимі демонами або перебували під їхнім впливом. З них ми можемо виділити деякі симптоми демонічного впливу, а також отримати розуміння того, як демон володіє людиною. Ось деякі біблійні тексти: Матвія 9:32-33; 12:22; 17:18; Марка 5:1-20; 7:26-30; Луки 4:33-36; 22:3; Дії 16:16-18. У деяких випадках, що описані в цих віршах, одержимість призводила до фізичних хвороб, які проявлялися в тому, що втрачався дар мови, виникали епілептичні приступи, сліпота і т.п. В інших випадках вона спонукала людину до поганих вчинків (Юда – головний приклад). У Діях 16:16-18 дух дав служниці здібність знати про речі, які виходили за межі її власного знання. Біснуватий із землі Гадаринської, одержимий багатьма демонами, володів надлюдською силою, ходив оголеним і жив серед могил. Злим духам було дозволено непокоїти царя Саула, який повстав проти Господа, що проявлялося у депресивному настрої і нав’язливому бажані вбити Давида (1 Самуїла 16:14-15; 18:10-11; 19:9-10).

Таким чином, існує багато можливих симптомів одержимості демонами. Це можуть бути фізичні розлади, які неможливо пояснити реальними фізіологічними проблемами; зміни особистості, такі як глибока депресія або нехарактерна агресія, надприродна сила, нехтування доброчесністю або «нормальною» соціальною поведінкою; а також, можливо, здібність володіти інформацією, яку людина не в стані взнати природнім шляхом. Важливо звернути увагу, що майже, а може і повністю, всі ці характеристики можуть мати інші пояснення, тому необхідно бути якнайбільш обережним у визнанні людини у пригніченому настрою або хворої на епілепсію одержимою демонами. З іншого боку, ми все-таки недостатньо серйозно сприймаємо сатанинське втручання у життя людей.

На додаток до цих фізичних та емоціональних моментів слід звернути увагу і на духовні ознаки прояву демонічного впливу. Вони можуть включати у себе небажання прощати (2 Коринтян 2:10-11), а також слідування і розповсюдження хибного вчення, особливо щодо Ісуса Христа та його викупної роботи (2 Коринтянам 11:3-4, 13-14; 1 Тимофію 4:1-5; 1 Івана 4:1-3).

З приводу втручання демонів у життя християн ілюстрацією того факту, що віруючий може ПЕРЕБУВАТИ ПІД ВПЛИВОМ диявола, є апостол Петро (Матвія 16:23). Декотрі вважають біснуватими християн, які перебувають під СИЛЬНИМ демонічним впливом, але у Святому Письмі ніде не наводиться прикладів того, щоб віруючий БУВ ОДЕРЖИМИЙ демоном. Більшість теологів погоджується, що християнин НЕ МОЖЕ бути одержимим тому, що в ньому перебуває Святий Дух (2 Коринтянам 1:22; 5:5; 1 Коринтянам 6:19).

Нам невідомо повністю, як людина відкривається для одержимості. Якщо взяти випадок з Юдою, то він відкрив своє серце для зла через власну пожадливість (Івана 12:6). Саме тому, якщо людина дозволяє якомусь звичайному гріху керувати своїм серцем, можливо, це стає запрошенням для демона. З місіонерського досвіду відомо, що одержимість також пов’язана зі служінням язичницьким ідолам і володінням окультними матеріалами. Святе Письмо неодноразово пов’язує служіння ідолам з фактичним служінням демонам (Левит 17:7; Повторення Закону 32:17; Псалом 105:37; 1 Коринтян 10:20), тому не дивно, що участь у цих релігіях та їх обрядах може призвести до одержимості демонами.

Таким чином, основуючись на вищезгаданих біблійних віршах, а також на досвідах місіонерів, ми віримо, що багато людей відкривають своє життя для демонічного впливу через гріх або слідування культам (як свідомо, так і ні). Прикладом може бути аморальність; залежність від наркотиків / алкоголю, яка змінює стан свідомості людини; медитація. У західній культурі ми бачимо посилення активності східних релігійних вчень під маскою руху «нью ейдж».

Нам не слід забувати про одне: сатана і його злі духи не можуть комусь що-небудь заподіяти, доки не отримають дозволу від Господа (Йова 1, 2). У цьому випадку сатана, вважаючи, що втілює свої власні наміри, насправді виконує благі Божі плани (навіть у випадку зі зрадництвом Юди). Деякі люди приписують окультним і демонічним ритуалам нездорову чарівність, але це не відповідає здоровому глузду і Біблії. Якщо ми будемо слідувати за Богом у нашому житті, зодягаючись в Його зброю (Ефесянам 6:10-18) і покладаючись на Його силу, а не на нашу, нам немає підстав боятися зла, адже Бог править усім!

English
Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія говорить про одержимість демонами?

Дізнайтеся, як ...

Провести вічність із Богом



Отримати прощення від Бога