settings icon
share icon
Запитання

Як віруючі можуть знайти розраду після смерті одного з батьків?

Відповідь


Смерть батька або матері (або будь-якого члена сім’ї) – дуже важка подія в житті кожної людини, включаючи християн. Навіть якщо ті, кого ми втратили, були віруючими, прощатися завжди нелегко, особливо коли втрата була раптовою. Тужити за нашими близькими доречно й очікувано – Сам Христос плакав на могилі свого друга Лазаря (Івана 11:35). Але Біблія дає розраду, і ми як християни можемо отримати її, навіть втративши когось дуже дорогого для нас.

У разі втрати когось із батьків-християн найбільша розрада для віруючих – це надія та впевненість у тому, що наші стосунки з ними не закінчуються смертю. Віруючі, які втратили когось із батьків-християн, можуть покластися на обітницю, що на небесах вони возз’єднаються. Ця людина зараз перебуває із Христом, відчуваючи Його радість (2 Коринтянам 5:8). Під час воскресіння всі, хто визнав Ісуса, будуть прославлені й отримають нетлінні тіла (1 Коринтянам 15:42-44; Івана 11:25). Для віруючих – Він переміг смерть! З якою радістю пише Павло у 1 Коринтянам 15:54-57: «Смерть поглинута перемогою! Смерте, де твоя перемога? Де твоє, смерте, жало? Жало смерті – це гріх, а сила гріха – Закон. Та подяка Богові, що Він дає нам перемогу через Господа нашого Ісуса Христа» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Утрата когось із батьків може бути важчою, якщо ми не впевнені в їхньому спасінні. Але ми все одно можемо покладатися на Божі обітниці та шукати Його розради, з нетерпінням очікуючи на час, коли все стане новим, і будучи впевненими в Його справедливості й доброті.

Господь у Біблії з радістю втішає стражденних і зцілює розбиті серця (Єремії 17:14; 2 Коринтянам 1:3-4; 7:6). Він – «Отець сиріт» (Псалом 68:6). Коли ми сумуємо через втрату своїх близьких, Бог поспішає запропонувати нам Свій мир. Під час жалоби ми можемо відчувати Його присутність поруч із нами – навіть у своїй скорботі ми можемо наблизитися до Нього за допомогою молитви та поклоніння. Як віруючі ми також не маємо сумувати наодинці. У Тілі Христовому є інші, хто допоможе нести тягар, розділити біль і плакати «з тими, котрі плачуть» (Римлянам 12:15).

Втрата когось із батьків може бути дуже болісною, особливо тому, що вони відіграють таку ключову роль у формуванні нашого життя. Справді, наші батьки часто втішають нас, коли нам боляче, і залишившись без них, ми можемо відчувати, що більше не маємо емоційної підтримки. Але християни можуть утішитися тим, що ми знаходимо зміцнення не лише у своїх родинах – Сам Бог-Творець, Який знає нас краще, ніж ми самі, розуміє наш біль та прагне зцілити нас і подарувати нам Свій мир.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як віруючі можуть знайти розраду після смерті одного з батьків?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries