settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія щодо протистояння теорій Творіння й еволюції?

Відповідь


Метою цієї статті не є представлення наукових аргументів до протистояння теорій Творіння й еволюції. Якщо ви шукаєте наукові докази Творіння і/або еволюції, рекомендуємо вам відвідати веб-сторінки «Відповідей у книзі Буття» (http://www.answeringenesis.org) та Інституту дослідження Творіння (http://www.icr.org). Мета цієї статті – пояснити, чому, згідно з Біблією, суперечка «Творіння або еволюція» взагалі існує. У посланні до Римлян 1:25 сказано: «Вони Божу правду замінили на неправду, і честь віддавали, і служили створінню більше, як Творцеві, що благословенний навіки, амінь».

Ключовим моментом, який ми повинні визнати, полягає в тому, що переважна більшість науковців, які вірять в еволюцію, є атеїстами або агностиками. Дехто також дотримується певного виду теїстичної еволюції, а інші приймають деїстичну позицію щодо Бога (Бог існує, але не цікавиться світом – усе розвивається природним шляхом). Є також і інші, які, розглядаючи дані, щиро приходять до висновку, що еволюція краще відповідає цим даним. Тим не менше, вони представляють незначну частину вчених, які захищають еволюцію. Більшість учених-еволюціоністів дотримуються думки, що життя виникло абсолютно без будь-якого втручання вищого буття. Еволюція за визначенням є натуралістичною наукою.

Для того, щоб атеїзм мав право на існування, необхідне альтернативне пояснення тому, як винили всесвіт і життя. Хоча віра в певну форму еволюції існувала до Чарльза Дарвіна, він перший розробив ґрунтовну модель того, як могла відбутись еволюція – природний добір. Дарвін один час називав себе християнином, але згодом відрікся від християнської віри й існування Бога, як від наслідку трагедій, що мали місце в його житті. Відповідно, теорія еволюції була «розроблена» атеїстом. Метою Дарвіна не було заперечення існування Бога, але це є одним із кінцевих результатів теорії еволюції. Еволюція сприяє існуванню атеїзму. Вчені-еволюціоністи напевно не визнають, що їхня ціль – дати альтернативне пояснення походження життя і, таким чином, обґрунтування атеїзму. Тим не менше, згідно з Біблією, саме тому й існує теорія еволюції.

Біблія каже нам: «Безумний говорить у серці своїм: Нема Бога!» (Псалом 13:1; 52:1). Святе Письмо також проголошує, що людям непростимо не вірити в Бога-Творця, «Бо Його невидиме від створення світу, власне Його вічна сила й Божество, думанням про твори стає видиме. Так що нема їм виправдання» (Римлянам 1:20). Таким чином, у відповідності до Біблії, будь-яка людина, яка заперечує існування Бога, є безумною. Чому тоді існує так багато людей, включаючи християн, які вважають, що вчені-еволюціоністи є безсторонніми тлумачами наукових даних? Біблія каже, що вони – безумці! Безумство не передбачає відсутність інтелекту – більшість науковців-еволюціоністів є блискучими інтелектуалами. Безумство означає нездатність застосовувати знання належним чином. У Приповістях 1:7 сказано: «Страх Господній – початок премудрості».

Еволюціоністи висміюють Творіння і/або теорію розумного задуму як ненаукові і не варті наукового дослідження ідеї. Вони стверджують – для того, щоб вважати будь-яку ідею «науковою», вона повинна піддаватися спостереженню і перевірці, вона має бути «натуралістичною». Творіння ж, фактично, є «надприродним». Бога і надприродні явища неможливо спостерігати чи перевірити, тому теорії Творіння і розумного задуму не можуть вважатися науковими. У результаті, всі дані фільтруються через упереджену, основану на припущеннях і наперед схвалену теорію еволюції, без розгляду альтернативних пояснень.

Тим не менше, виникнення всесвіту і життя взагалі неможливо перевірити. Як Творіння, так і еволюція є системами, що базуються на вірі, коли мова йде про виникнення. Ні одне, ні інше не може бути перевірене, так як ми не в стані вернутися на мільярди (або тисячі) років назад, аби простежити за процесом зародження всесвіту і життя. Еволюціоністи відкидають теорію Творіння на тій підставі, що це логічно змусить їх також відкинути еволюцію як «наукове» пояснення походження. Але еволюція, в крайньому випадку щодо походження, так само відповідає визначенню «науковості», як і Творіння. Еволюція на загальну думку є єдиним поясненням походження життя, яке може бути перевірене; таким чином, це – єдина теорія, яка може розглядатися як «наукова». Але це ж безумство! Вчені, які захищають еволюцію, відкидають теорію походження через Творіння, навіть не ознайомившись з її перевагами, оскільки вона не підходить їхньому логічному, вузькому визначенню «науки».

Якщо теорія Творіння правдива, тоді існує Творець, перед Яким ми відповідальні за наше життя. Але еволюція робить можливим існування атеїзму. Еволюція дає атеїстам основу для пояснення того, як життя існує без Бога-Творця. Еволюція заперечує необхідність присутності Бога у всесвіті. Еволюція – це «теорія творіння» для «релігії» атеїзму. Згідно з Біблією, вибір очевидний. Ми можемо повірити Слову нашого всемогутнього і всезнаючого Бога, або ж логічно необ’єктивним, «науковим» поясненням безумців.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія щодо протистояння теорій Творіння й еволюції?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries