settings icon
share icon
Запитання

Що таке обвинувачення за гріх?

Відповідь


В Біблії сказано, що Святий Дух «обвинуватить світ за гріх» (Івана 16:8; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Щоб зрозуміти суть цього поняття, ми можемо розглянути те, чим воно не є. По-перше, це не просто докори сумління або навіть почуття сорому через гріх. Такі почуття притаманні майже всім, але це – не справжнє обвинувачення за гріх.

По-друге, обвинувачення за гріх – це не почуття трепету чи передчуття божественного покарання. Грішники також відчувають це у своїх серцях і розумі. Проте, знову-таки, справжнє обвинувачення за гріх – це щось інше.

По-третє, це – не просто знання правильного й неправильного; це – не згода із вченням Святого Письма про гріх. Багато людей читають Біблію і повністю усвідомлюють, що «заплата за гріх – смерть» (Римлянам 6:23). Вони можуть знати, «що жодний розпусник або нечистий, або жадібний до наживи ... не має спадщини в Царстві Христа і Бога» (Ефесянам 5:5). Вони можуть навіть погоджуватися з тим, що «повернуться нечестиві до шеолу, – всі народи, які забувають про Бога» (Псалом 9:18). Тим не менше, не зважаючи на всі їхні знання, вони продовжують жити у гріху. Вони розуміють наслідки, але не відчувають обвинувачення у своїх гріхах.

Правда в тому, що коли ми відчуваємо лише докори сумління, занепокоєння при думці про суд або академічне розуміння пекла, то ми ніколи по-справжньому не пізнали обвинувачення за гріх. Отже, що ж таке справжнє обвинувачення, про яке йдеться в Біблії?

Слово «обвинувачувати» є перекладом грецького «elencho», що означає «переконувати когось в істині; звинувачувати, доводити неспроможність або піддавати свідка перехресному допиту». Святий Дух діє, як прокурор, який викриває зло, обвинувачує лиходіїв і переконує людей в тому, що їм потрібен Спаситель.

Бути обвинуваченим – значить відчувати огидність гріха. Це відбувається, коли ми бачимо красу Бога, Його чистоту та святість, і розуміємо, що гріх не може існувати поряд із Ним (Псалом 5:5). Коли Ісая стояв у присутності Бога, він негайно усвідомив власну гріховність: «Горе мені! Я пропащий! Адже я людина з нечистими устами ... в той час як мої очі побачили Царя, Господа Саваота» (Ісаї 6:5).

Бути обвинуваченим – означає повністю відчувати жахливість гріха. Наше ставлення до нього стає таким, як у Йосипа, що втік від спокуси й сказав: «Як же я міг би учинити таке велике зло і згрішити перед Богом?» (Буття 39:9).

Ми обвинувачені, коли починаємо усвідомлювати, наскільки наш гріх ображає Господа. Коли Давид був обвинувачений Святим Духом, він вигукнув: «Супроти Тебе, Тебе єдиного я згрішив і вчинив те, що є злом у Твоїх очах…» (Псалом 51:6). Псалмоспівець розглядав свій гріх насамперед як образу святого Бога.

Ми обвинувачені, коли починаємо чітко усвідомлювати гнів, на який наражаємо свої душі (Римлянам 1:18; 2:5). Коли тюремник із Филип припав до апостолів, питаючи: «Добродії, що потрібно мені робити, аби спастися?», він був обвинувачений (Дії 16:30). Він був упевнений, що загине без Спасителя.

Коли Святий Дух обвинувачує людей за їхній гріх, Він представляє праведний Божий суд (Євреям 4:12). Це рішення не підлягає оскарженню. Проте Святий Дух не лише засуджує людей за гріх – Він також веде їх до покаяння (Дії 17:30; Луки 13:5). Він проливає світло на наші стосунки з Богом. Його викривальна сила відкриває нам очі на гріх і готує наші серця для прийняття Його благодаті (Ефесянам 2:8).

Слава Господу за обвинувачення за гріх! Без нього не було би спасіння. Ніхто не може спастися без викривальної та відроджуваної дії Духа в серці. Біблія навчає, що всі люди за природою повстають проти Бога й ворожі до Христа. Вони – мертві «через … переступи й гріхи» (Ефесянам 2:1). Ісус сказав: «Ніхто не може прийти до Мене, коли Отець, Який Мене послав, не притягне його» (Івана 6:44). Складовою цього «притягнення» є обвинувачення за гріх.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке обвинувачення за гріх?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries