settings icon
share icon
Запитання

Що мені слід шукати у церкві?

Відповідь


Аби знати, що шукати в місцевій церкві, ми спочатку маємо в цілому зрозуміти Божу мету щодо церкви – тіла Христового. Є два основні моменти. По-перше, «Церква Бога Живого» – це «стовп і підвалина правди» (1 Тимофію 3:15). По-друге, лише Христос є Главою церкви (Ефесянам 1:22; 4:15; Колосянам 1:18).

Стосовно правди – місцева церква повинна бути місцем, де Біблія (єдина Божа Правда) має абсолютний авторитет. Біблія – це єдине непомильне мірило віри та практичного життя (2 Тимофію 3:15-17). Тому нам слід шукати таку церкву, де згідно з біблійними принципами проповідується Євангеліє, засуджується гріх, поклоніння походить від серця, вчення відповідає Божому Слову, а також існує можливість для служіння іншим людям. Розгляньмо зразок ранньої церкви у Дії 2:42-47: «І вони перебували в науці апостольській, та в спільноті братерській, і в ламанні хліба, та в молитвах ... І кожного дня перебували вони однодушно у храмі, і, ломлячи хліб по домах, поживу приймали із радістю та в сердечній простоті, вихваляючи Бога та маючи ласку в усього народу. І щоденно до Церкви Господь додавав тих, що спасалися».

Щодо другого моменту – християни мають відвідувати місцеву громаду, яка проголошує верховенство Христа в усіх доктринальних і практичних питаннях. Жодна людина – пастор, священик чи папа – не є главою церкви. Всі люди помирають. Як смертна людина може очолювати живу церкву живого Бога? Це неможливо. Христос є єдиним найвищим авторитетом для церкви, а її керівництво, дари, устрій, дисципліна та поклоніння визначаються у світлі Його цілковитої влади згідно зі Святим Письмом.

Визначившись із цими двома основними моментами, інші фактори (будівля, стиль поклоніння, діяльність, програми, розташування тощо) є питанням особистого вибору. Перед відвідуванням церкви слід провести деякі дослідження. Доктринальні заяви, цілі, місія та все, що дасть розуміння того, у що церква вірить, слід ретельно вивчити. Багато церков мають веб-сайти, де можна дізнатися про їхню позицію щодо Бога, Трійці, Ісуса Христа, Біблії, гріха і спасіння.

Далі слід відвідати церкви, які, на нашу думку, засновані на належних засадах. Буде корисно побувати на двох або трьох служіннях у кожній із них. Усю літературу, яка пропонується відвідувачам, слід ретельно вивчити, звертаючи особливу увагу на заяви віри. Оцінювання церкви має базуватися на принципах, викладених вище. Чи вважається Біблія єдиним авторитетом? Чи звеличується Христос як Глава церкви? Чи зосереджена церква на учнівстві? Чи закликали вас до поклоніння Богові? В яких видах служіння церква задіяна? Чи була звістка біблійною та євангельською? Яким було спілкування? Ви також маєте почуватися комфортно. Чи відчули ви себе бажаним гостем? Чи складається громада з істинних послідовників Христа?

Зрештою слід пам'ятати, що жодна церква не є досконалою. У найкращому разі вона буде сповнена спасенних грішників, чиє тіло та дух перебувають у постійному стані «війни». Окрім того, не варто забувати про важливість молитви. Молитва про Божу церкву матиме для вас вирішальне значення на протязі всього процесу прийняття рішення.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що мені слід шукати у церкві?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries