Що говорить Біблія про церковне зростання?


Запитання: Що говорить Біблія про церковне зростання?

Відповідь:
Хоча в Біблії питання про зростання церкви не розглядається конкретно, принцип росту полягає в розумінні сказаного Ісусом: «Я збудую Свою Церкву, і брами аду не переможуть її» (Матвія 16:18). Павло підтверджує, що основою церкви є Ісус Христос (1 Коринтянам 3:11). Ісус Христос також є і Главою Церкви (Ефесянам 1:18–23) та церковного життя (Івана 10:10). Окрім цього, ми також маємо пам’ятати, що «зростання» може бути поняттям відносним. Існують різні види росту, проте деякі з них не мають жодного відношення до цифр.

Церква може бути живою та зростаючою, навіть якщо кількість її членів / прихожан залишається незмінною. Якщо ті, що перебувають у церкві, зростають у благодаті й пізнанні Господа Ісуса, виконуючи Його волю у своєму житті як особисто, так і всією громадою, – така церква по-справжньому зростає. Водночас, ряди церкви можуть поповнюватися щотижня, обчислюючись величезними цифрами, але вона буде залишатися духовно млявою.

Зростання будь-якого виду має типову послідовність. Місцева церква має тих, хто сіє насіння (євангелістів), поливає його (пасторів / учителів) та інших, хто використовує свої духовні дари для зростання тих, хто перебуває в місцевій церкві. Проте слід пам’ятати, що лише Бог вирощує (1 Коринтянам 3:7). Кожен, хто сіє та поливає, отримає нагороду згідно зі своєю працею (1 Коринтянам 3:8).

Між сіянням і поливанням має існувати баланс, аби місцева церква зростала. Це означає, що в здоровій церкві кожна людина знає, який у неї духовний дар, аби мати можливість функціонувати в Тілі Христовому. Якщо баланс між сіянням і поливанням зміщується – церква не буде розвиватися, як того хоче Бог. Безумовно, також має бути щоденна залежність і послух Святому Духові, щоб Його сила могла працювати через тих, хто сіє та поливає насіння, для збільшення кількості навернених до Бога.

Зрештою, опис живої та зростаючої церкви ми знаходимо в книзі Дії Апостолів 2:42–47, де віруючі «перебували… постійно в навчанні апостолів і в братерській спільності, у ламанні хліба та в молитвах». Вони служили один одному й тим, хто потребував пізнання Господа, щоб Він «додавав до них щодня тих, які спасалися». Коли ці речі мають місце – церква матиме духовне зростання, незалежно від того, чи відбувається чисельне збільшення, чи ні.

English
Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про церковне зростання?

Дізнайтеся, як ...

Провести вічність із Богом



Отримати прощення від Бога