Чим має вирізнятися християнський шлюб?


Запитання: Чим має вирізнятися християнський шлюб?

Відповідь:
Основна відмінність між християнським і нехристиянським шлюбом полягає в тому, що центром християнського шлюбу є Христос. Коли двоє людей об’єднані у Христі, їхня мета полягає в тому, аби постійно уподібнюватися до Нього протягом усього існування шлюбу. Нехристияни можуть ставити безліч цілей перед своїм шлюбом, але цей аспект не входить в їхній перелік. Це не означає, що всі християни, одружившись, відразу ж починають працювати над досягненням цієї мети. Багато молодих пар навіть не розуміють, що це насправді є метою, але Святий Дух, присутній у кожному з них, працює над ними, виховуючи їх, і ця мета – бути схожими на Христа – стає дедалі яснішою. Коли обидва партнери обирають таку особисту мету, починає формуватися сильний, живий християнський шлюб.

Християнський шлюб починається з розуміння того, що Біблія містить чіткий опис ролей чоловіка та дружини (в основному, в Ефесянам 5), і закликає до посвячення у виконанні цих ролей. Чоловік має взяти на себе керівництво сім’єю (Ефесянам 5:23-26). Це керівництво не повинне бути диктаторським, зневажливим чи поблажливим до дружини, але має відповідати прикладу Христа, Глави Церкви. Христос полюбив Церкву (Свій народ) зі співчуттям, милосердям, прощенням, повагою й самовідданістю. Так само і чоловіки мають любити своїх дружин.

Дружина має коритися своєму чоловікові, «як Господеві» (Ефесянам 5:22), не тому, що зобов’язана підкорятися, а тому, що їм обом сказано коритися «один одному у Христовім страху» (Ефесянам 5:21), і тому, що в домі має існувати структура авторитету на чолі з Христом (Ефесянам 5:23-24). Повага є ключовою складовою бажання підкорятися; дружини мають поважати своїх чоловіків, а чоловіки – любити своїх дружин (Ефесянам 5:33). Взаємна любов, повага й покора – це «наріжний камінь» християнського шлюбу. Ґрунтуючись на цих трьох принципах, чоловік і дружина зростатимуть у подобі до Христа, зростатимуть разом, а не окремо один від одного, тому що кожен стає зрілим у благочесті.

Ще одним ключовим компонентом християнського шлюбу є самовідданість, про що написано в Посланні Филип’янам 2:3-4. Принцип покори, викладений у цих віршах, має вирішальне значення для міцного християнського шлюбу. І чоловік, і дружина мають вважати потреби свого партнера важливішими за свої власні, що вимагає самовідданості, яка може походити лише від Святого Духа, Який перебуває в них. Покора й самовідданість не виникають самостійно у гріховному людському єстві. Це – риси, які лише Божий Дух може виробляти, живити й розвивати в нас. Ось чому міцні християнські шлюби характеризуються духовною дисципліною – вивченням Біблії, молитвою й роздумами про Божі діла. Коли обоє в подружжі практикують таку дисципліну, то кожен з них зміцнюється і росте духовно, що, звичайно, зміцнює шлюб та робить його зрілим.

English
Повернутися на стартову українську сторінку

Чим має вирізнятися християнський шлюб?

Дізнайтеся, як ...

Провести вічність із Богом



Отримати прощення від Бога