settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія говорить про танці? Чи можна християнам танцювати?

Відповідь


Біблія не містить конкретних вказівок щодо танців. Отже, нам слід розглянути приклади «хороших» і «поганих» танців, а потім вивчити деякі біблійні принципи, на яких ми можемо базувати свою позицію щодо танців. У Вихід 32:6, 19-25 описана ганебна частина історії Ізраїлю. Поки Мойсей перебував на горі, розмовляючи з Богом, ізраїльтяни зробили ідола. Поклоняючись йому, вони почали танцювати. Це закінчилося тим, що вони почали «бавитися» (в. 6) та стали «незагнузданими» (в. 25). У цьому випадку танці призвели до вкрай гріховного поводження. Проте у Вихід 15:20 Маріям танцювала, радіючи перемозі, дарованій Богом на Червоному морі. У 2 Самуїла 6:12-16 повідомляється, що «Давид танцював перед Господнім лицем зо всієї сили», святкуючи повернення ковчега до Єрусалиму.

Кожен епізод із танцями, що не вважаються гріховними, відбувався в поклонінні або прославлянні Господа. Зверніть увагу ще на декілька принципів, які слід враховувати щодо цього питання: Еклезіаста 3:4: є час, доречний для танців (і, відповідно, є час, недоречний для цього). Псалом 149:3; 150:4: в обох уривках ідеться про те, що ми можемо хвалити, славити й поклонятися Богові через танець. 1 Коринтянам 6:19-20: наші тіла належать Господу і є храмом Святого Духа. Тому все, що ми робимо, має Його прославляти.

Водночас, танці, що привертають увагу до нас або нашого тіла, є гріховними. У 1 Коринтянам 7:1-3 Павло каже, що «добре було б чоловікові не дотикатися жінки». Апостол визнає, що чоловіки легше піддаються статевому потягу. Через це багато стилів парних танців поза шлюбом можуть нести спокусу, особливо для чоловіків. «Стережися молодечих пожадливостей» (2 Тимофію 2:22). Будь-який танець, який пробуджує гріховні бажання в нас або в інших людей, є гріховним. Матвія 18:6: робити те, що може змусити когось згрішити, – абсолютно непростимо. Отже, танці, які можуть підштовхнути когось до спокуси, відповідають цій категорії. У 1 Солунянам 5:22 міститься корисний принцип у тому випадку, коли ми не впевнені в прийнятності ситуації з танцями: «Стережіться лихого в усякому вигляді!». Навіть якщо ми лише підозрюємо, що щось може бути гріховним, краще цього уникати.

Отже, існує чимало танців, неприйнятних для віруючих, які мають прагнути прославляти Господа своїм життям та своїми тілами. Проте Біблія визнає, що ми можемо танцювати, якщо не спокушаємо інших, не спокушаємося самі та несемо Богові славу.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія говорить про танці? Чи можна християнам танцювати?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries