settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про догляд за престарілими батьками?

Відповідь


У Біблії чимало говориться про важливість догляду за престарілими батьками та іншими членами родини, які цього потребують. Рання християнська церква діяла як соціальна служба для інших віруючих. Вони піклувалися про бідних, хворих, вдів та сиріт, в яких не було нікого, хто міг би подбати про них. Християни, члени родини яких потребували допомоги, мали задовольняти ці потреби. На жаль, догляд за престарілими батьками перестає бути обов’язком, який багато хто з нас готовий узяти на себе.

Людей похилого віку можна розглядати як тягар, а не благословення. Іноді, коли наші батьки потребують догляду, ми з легкістю забуваємо про жертви, на які вони йшли заради нас. Замість того, щоб забрати їх до себе додому, якщо це безпечно та можливо, ми віддаємо їх у будинки престарілих, інколи проти їхньої волі. Ми можемо не цінувати мудрість, яку вони набули за своє довге життя, та нехтувати їхніми порадами як «застарілими».

Коли ми піклуємося про своїх батьків і шануємо їх, ми також служимо Богові. У Біблії сказано: «Шануй вдів, удів правдивих. А як має вдовиця яка дітей чи внучат, нехай учаться перше побожно шанувати родину свою, і віддячуватися батькам, бо це Богові вгодно ... Коли ж хто про своїх, особливо ж про домашніх не дбає, той вирікся віри, і він гірший від невірного» (1 Тимофію 5:3-4, 8).

Не всі люди похилого віку потребують чи хочуть постійно проживати зі своїми дітьми. Вони можуть віддавати перевагу товариству інших людей свого віку або ж повністю справлятися самостійно. У будь-якому випадку, в нас залишаються зобов’язання перед своїми батьками. Якщо вони потребують фінансової допомоги – ми маємо їм допомогти. Якщо вони хворі – нам слід подбати про них. Якщо їм потрібне місце для проживання – ми маємо запропонувати свій дім. Якщо вони потребують допомоги в хатній роботі – ми також повинні допомогти. А якщо вони перебувають у будинку престарілих, то нам слід оцінити умови проживання та переконатися, що за ними доглядають належним чином і з любов’ю.

Ми ніколи не маємо дозволяти світським клопотам затьмарювати речі, що є найважливішими: служіння Богові через служіння людям, особливо людям із наших власних родин. Біблія говорить: «"Шануй свого батька та матір" – це перша заповідь з обітницею, – "щоб добре велося тобі, і щоб ти був на землі довголітній!"» (Ефесянам 6:2-3).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про догляд за престарілими батьками?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries