settings icon
share icon
Запитання

Що таке дихання життя?

Відповідь


Кульмінацією Божого творіння стало створення Ним людини. «І створив Господь Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі її, – і стала людина живою душею» (Буття 2:7). Творець неба й землі зробив дві речі, створюючи людину. По-перше, Він створив її з пилу і, по-друге, вдихнув Свій подих у ніздрі Адама. Це виділяє людину з-поміж усього іншого Божого творіння.

У цьому одному вірші містяться три важливі факти щодо творення людини. Перш за все, Бог, і тільки Бог, створив людину. Люди не еволюціонували від інших істот. Безособові сили не створювали людей. Людину не породили ДНК, атоми, молекули, водень, протони, нейтрони, електрони й усі клітини. Це – лише речовини, з яких складається фізичне тіло людини, створене Господом Богом. Господь створив речовини, а потім використав їх, аби дати людині життя.

Слово «створювати» є перекладом давньоєврейського слова «ятсар», яке означає «ліпити або надавати форму». Це викликає в уяві образ гончаря, який, володіючи інтелектом і здібностями, сформував те, що задумав. Бог – Великий Гончар – створив образ людини у Своєму розумі та, володіючи здібностями й інтелектом, дав цьому образу життя. Господь є всезнаючим і всемогутнім, і робить те, що бажає.

По-друге, Бог удихнув Своє дихання життя в людину. Людина – це більше, ніж «порох» чи фізична субстанція. В людині є дух. Ми можемо собі уявити це так: тіло Адама, щойно сформоване Богом із пороху земного, неживе людське тіло лежало на землі. Потім Господь нахилився та «вдихнув» Своє «дихання» в ніздрі людини. Бог є джерелом життя, і Він безпосередньо помістив його в людину. Це живодайне дихання знову описується в Євангелії від Івана 20:22, де Ісус посилає Святого Духа Своїм учням.

По-третє, в Буття 2:7 говориться, що «стала людина живою душею». Слово «душа» давньоєврейською звучить як «нефеш», що означає «жива, дихаюча, свідома й одухотворена істота». Людина не була живою душею, поки Бог не вдихнув у неї життя. Як фізична, одухотворена, розумна й духовна істота людина є унікальною серед усіх живих творінь на землі.

Отже, що таке дихання Бога? Це – Божа життєва сила, передана людині, щоб оживити її. Єврейське слово «дух» – «руах» – означає «вітер, подих, повітря». Життя Боже продовжує жити; нематеріальна складова людини була призначена для вічного життя. Питання лише в тому, де ми проведемо цю вічність?

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке дихання життя?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries