settings icon
share icon

Книга Осії

Автор: На початку книги її автором названий пророк Осія. Це – особистий запис його пророчих послань Божим дітям і всьому світові. Осія є єдиним пророком Ізраїлю, який залишив письмові пророцтва, записані в більш пізні роки свого життя.

Дата написання: Осія, син Веіра, пророкував протягом досить тривалого часу, від 785 по 725 рр. до н.е. Книга, швидше за все, була написана між 755 і 725 рр. до н.е.

Мета написання: Осія написав цю книгу, щоб нагадати ізраїльтянам і нам, що наш Бог – люблячий Бог, чиє благовоління до Свого народу завіту – непохитне. Незважаючи на постійні падіння Ізраїлю у поклоніння хибним богам, милість Божа порівнюється з багатостраждальним чоловіком невірної дружини. Повідомлення Осії також містить застереження для тих, хто нехтує Божою любов’ю. За допомогою символічного прикладу шлюбу Осії та Ґомери любов Бога до народу Ізраїлю, що погруз в ідолопоклонстві, відображується багатими метафорами в темах гріха, осуду та всепрощаючої любові.

Ключові вірші: Осії 1:2: «Початок Господнього слова до Осії. Господь промовив до Осії: Піди та візьми собі жінку-розпусницю і дітей з розпусти, бо земля зовсім віддасться розпусті, відступивши від Господа» (тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Осії 2:25: «І посію її Собі на землі, помилую Непомилувану, і скажу Не Моєму народові: Ти – Мій народ! А він скаже: Ти є моїм Господом Богом».

Осії 6:6: «Тому що Я бажаю милосердя, а не жертви, і пізнання Бога – більше, ніж всепалення».

Осії 14:2–4: «Повернися, Ізраїле, до твого Господа Бога, бо ти знеміг у твоїх беззаконнях. Візьміть із собою слова і поверніться до вашого Господа Бога. Заговоріть до Нього, щоб ви не одержали неправедність, а одержали добро, і віддамо плід наших губ. Ассур нас не спасе, на коня не підіймемося! Ніколи вже не скажемо: Діла наших рук – наші боги! Той, Хто поміж тебе, помилує сироту».

Коротке резюме: Книгу пророка Осії можна розділити на дві частини: 1) 1:1–3:5 – опис невірної дружини й вірного чоловіка, символ невірності Ізраїлю стосовно Бога через ідолопоклонство, і 2) 3:6–14:9 – засудження Ізраїлю, особливо Самарії, за поклоніння ідолам, а також її можливе відновлення.

Перша частина книги містить три окремі поеми, що ілюструють, як Божі діти раз за разом впадають в ідолопоклонство. Бог велить Осії одружитися на Ґомері, але вона, народивши йому трьох дітей, іде від нього до своїх коханців. Символічний акцент добре видно в першому розділі, де пророк порівнює дії Ізраїлю зі зрадою у шлюбі заради занять проституцією. Другий розділ містить звинувачення ізраїльтян, за якими слідують обітниці про Божу милість.

Книга Осії є пророчим вираженням незмінної любові Бога до Його дітей. Відвіку невдячне й негідне Боже створіння отримувало Його любов, благодать і милість, будучи не в змозі відмовитися від свого беззаконня.

В останній частині Осія показує, як Бог у Своїй любові знову приймає Своїх дітей, як Він забуває про їхні злочини, коли вони навертаються до Нього у розкаянні. Пророче послання Осії віщує про прихід Месії до Ізраїлю через 700 років. Писання цього пророка часто цитуються у Новому Завіті.

Передвістя: В Осії 2:23 записане чудове пророче повідомлення від Бога, що включає язичників (неєвреїв) як Його дітей, що також підтверджується у посланні до Римлян 9:25 і 1 Петра 2:10. Язичники спочатку не були «Божим народом», але зі Своєї милості та благодаті Він дав Ісуса Христа, і вірою в Нього ми були прищеплені до лози Його народу (Римлянам 11:11–18). Це – дивовижна істина про Церкву, названа «таємницею», тому що до Христа Божим народом вважалися лише євреї. Коли Ісус прийшов, євреї були тимчасово засліплені, «доки не ввійде повнота язичників» (Римлянам 11:25).

Практичне застосування: Книга пророка Осії переконує нас у безумовній любові Бога до Свого народу. Але вона також є зображенням того, як Бог був зганьблений та обурений діями Своїх дітей. Як може дитина, яка отримує повноту любові, милості та благодаті, ставитися до батька з такою неповагою? Проте ми робили це впродовж століть. Розглядаючи, як ізраїльтяни відвернулися від Бога, нам лише варто подивитися в дзеркало, аби побачити відображення тих самих ізраїльтян.

Лише пам’ятаючи, скільки Бог зробив для кожного з нас, ми зможемо уникнути відкинення Тим, хто може дати нам вічне життя у славі замість пекла, на яке ми заслуговуємо. Дуже важливо, щоб ми навчилися шанувати нашого Творця. Осія показав нам – коли ми робимо помилку, але каємося зі щирим серцем, то Бог знову виявить нам Свою нескінченну любов (1 Івана 1:9).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Книга Осії
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries