settings icon
share icon

Книга Амоса

Автор: На початку книги (1:1) її автором названо пророка Амоса.

Дата написання: Книга пророка Амоса швидше за все була написана між 760 і 753 рр. до н.е.

Мета написання: Амос був пастухом і вирощував фрукти в юдейському селі Текуя, коли Бог покликав його, хоча йому й бракувало освіти чи священицького досвіду. Місія Амоса була спрямована на сусідню північну країну – Ізраїль. Тим не менше, його повідомлення про близький занепад та полон нації за її гріхи були вкрай непопулярні та залишалися без уваги, оскільки в Ізраїлі ще не жилося так добре з часів Соломона. Служіння Амоса проходило за правління Єровоама II, в той час як в Юдеї царював Озія.

Ключові вірші: Амоса 2:4: «Так промовляє Господь: За три безбожності синів Юди і за чотири не відступлюся від нього, оскільки відкинули вони закон Господа, не берегли Його приписів (їх збили зі шляху хибні боги, за якими пішли їхні батьки)» (тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Амоса 3:7: «Адже Господь Бог не вчинить дії, якщо не відкриє повчання Своїм рабам-пророкам».

Амоса 9:14: «І поверну полонених Мого народу Ізраїля, і вони відбудують знищені міста, і ті будуть заселені, і вони насадять виноградники, і питимуть їхнє вино, і насадять сади та їстимуть їхній плід».

Коротке резюме: Амос зміг побачити, що під зовнішнім процвітанням і могутністю Ізраїлю крилася цілковито зіпсована нація. Гріхи людей, які Амос викривав, були найрізноманітніші: зневага до Божого Слова, ідолопоклонство, жадібність, розбещене керівництво та пригнічення бідних. Амос починає попереджати про суди над усіма навколишніми народами, а потім і над своїм власним народом – Юдеєю, і врешті-решт суворі суди падають на Ізраїль. Його видіння від Бога розкривали одне й те ж суворе повідомлення – суд близький. Книга закінчується Божою обітницею Амосу про майбутнє відновлення залишку.

Передвістя: Книга Амоса закінчується славетною обітницею щодо майбутнього. «І Я насаджу їх на їхній землі, і не будуть більше виполоті з їхньої землі, яку Я їм дав, – говорить Господь, Бог Вседержитель!» (9:15). Остаточне виконання Божої обітниці Авраамові (Буття 12:7; 15:7; 17:8) відбудеться під час царювання Христа на землі (див. Йоіла 2:26, 27). Об’явлення, розділ 20, описує тисячолітнє царство Христа на землі – час миру й радості під нероздільною владою самого Спасителя. У той час Ізраїль і християни з язичників об’єднаються в Церкві й житимуть та царюватимуть із Христом.

Практичне застосування: Іноді ми думаємо, що ми «усього-на-всього...»! Я – усього-на-всього продавець, фермер чи домогосподарка. Амос також міг вважати себе «усього-на-всього...». Він не був пророком чи священиком. Він був чабаном, підприємцем із Юдеї. Хто б його послухав? Але замість того, щоб виправдовуватися, Амос підкорився і став потужним голосом Божим, що ніс зміни.

Бог використовував «усього-на-всього» пастухів, теслярів, рибалок на протязі всієї Біблії. Ким би ви не були, Бог може використовувати і вас. В Амосі не було нічого особливого. Він був «усього-на-всього...». Усього-на-всього слугою Божим. Хіба не чудово «усього-на-всього» належати Богові?!

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Книга Амоса
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries