Перше послання до Солунян


Автор: У 1 Солунянам 1:1 вказано, що автором послання був апостол Павло, можливо, разом із Силуаном і Тимофієм.

Дата написання: Це послання було написане приблизно в 50 р. н.е.

Мета написання: У солунській церкві мали місце певні непорозуміння з приводу повернення Христа. Павло хотів прояснити це питання у своєму листі. Він також пише його як інструкцію до побожного життя.

Ключові вірші: 1 Солунянам 3:5: «Тому-то і я, не витримавши більше, послав довідатися про вашу віру, щоби часом не спокусив вас спокусник, і наша праця не виявилася даремною» (тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

1 Солунянам 3:7: «Саме тому, брати, ми втішилися вами серед усієї нашої біди й горя, через вашу віру».

1 Солунянам 4:14–17: «Бо коли віримо, що Ісус помер і воскрес, то й померлих в Ісусі Бог приведе з Ним. Це говоримо вам Словом Господнім: що ми, живі, які залишимося до приходу Господнього, не випередимо померлих. Адже Сам Господь з наказом, при голосі архангела і при Божій сурмі, зійде з неба, – і першими воскреснуть померлі в Христі. Потім ми, живі, які залишимося, разом з ними будемо підхоплені на хмари, на зустріч з Господом у повітрі, – і так завжди будемо з Господом».

1 Солунянам 5:16–18: «Завжди радійте, невпинно моліться, за все дякуйте, бо це Божа воля в Ісусі Христі щодо вас».

Коротке резюме: Перші три розділи говорять про прагнення Павла відвідати солунську церкву, але він не зміг цього зробити, оскільки йому перешкодив диявол (2:18); а також про те, як Павло піклувався про них і цікавився, як у них ішли справи. Потім Павло молиться за них (3:11–13). У розділі 4 Павло наставляє віруючих щодо того, як вести праведне життя в Ісусі Христі (4:1–12). Павло продовжує повчати щодо їхніх помилок. Він каже їм, що люди, що померли в Ісусі Христі, також будуть підхоплені на небеса, коли Він повернеться (4:13–18; 5:1–11). Книга закінчується остаточними вказівками щодо того, як вести християнське життя.

Зв'язки: Павло нагадує солунянам, що переслідування, які вони потерпіли через своїх «земляків»- євреїв (2:15), які вбили свого Месію, є тими же, від яких страждали старозавітні пророки (Єремії 2:30; Матвія 23:31). Ісус попереджав, що справжні пророки Божі завжди протистоятимуть неправедним і будуть переслідуваними (Луки 11:49). У посланні до Колосян Павло нагадує про цю істину.

Практичне застосування: Ця книга може бути застосована до багатьох життєвих ситуацій. Вона дає нам християнську впевненість, що незалежно від того, чи будемо ми живими чи ж мертвими, але ми будемо разом із Христом, коли Він повернеться (4:13–18). Вона запевняє нас як християн, що ми не відчуємо Божого гніву (5:8–9). Послання навчає нас, як вести щоденне християнське життя (розділи 4–5).

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Перше послання до Солунян

Дізнайтеся, як ...

Провести вічність із Богом



Отримати прощення від Бога