settings icon
share icon
Запитання

Наскільки Біблія має впливати на суспільство?

Відповідь


Слово Боже завжди мало значення в тих культурах, де воно було представлене. У Солуні першого століття натовп тягнув християн вулицями, вигукуючи: «Ті, що світ сколотили, – і сюди ось вони поприходили!» (Дії 17:6). Біблія має впливати на суспільство, оскільки вона впливає на кожну людину в ньому.

Бог – Творець світу й людей, що його населяють (Буття 1). Від самого початку Він закликав їх «функціонувати» певним чином. Коли суспільство не дотримується принципів, викладених у Біблії, життя просто розладнується. Господь – єдиний, Хто має розуміння того, як усе має діяти, аби приносити нам благо; і Він ділиться цією мудрістю з нами у Своєму Слові. Біблія названа у посланні до Євреїв 4:12 «живою та діяльною». Це, зокрема, означає, що вона актуальна у наш час, як і тоді, коли була тільки написана.

Якщо народ шанує Бога, то він розвиває в собі повагу до всього Його творіння. Там, де немає пошани до Нього, суспільство не зможе поважати Його творіння, і внаслідок цього люди страждатимуть.

Людство від самого початку мало вибір – іти Божим шляхом, або ні. Проте вибір завжди веде до наслідків. У старозавітній історії Ізраїлю задокументовані суспільні закони й заповіді, які Господь дав людям. Коли вони дотримувалися їх, то все функціонувало належним чином, проте як тільки вони відхилялися від Божого замислу, суспільство завжди занепадало. Сучасні спроби позбавитися впливу Біблії на суспільство або ізолювати її світогляд демонструють гординю людства, що цим заявляє: «Ми знаємо краще за Того, Хто нас створив».

Це не означає, що ми маємо впроваджувати теократію, як у стародавньому Ізраїлі. Ця система правління мала свою мету у певний час і в певному місці. Однак коли Біблія сприймається належним чином, її вплив на суспільство веде до зменшення кількості злочинів, розлучень, ледарства та до зростання милосердя. Другий президент Сполучених Штатів Джон Адамс написав: «Уявімо, що народ в якомусь віддаленому регіоні прийняв би Біблію як єдину книгу законів, і кожному члену суспільства належало б регулювати своє поводження відповідно до наданих нею приписів. Совість кожної людини зобов'язувала б її до помірності, бережливості та старанності; до справедливості, доброти й милосердя до своїх ближніх; до благочестя, любові і поваги до Всемогутнього Бога ... Якою Утопією, яким раєм був би цей регіон!» (Щоденник та автобіографія Джона Адамса, том 3, стор. 9; англ. – «Diary and Autobiography of John Adams»). Найкраще каже Святе Письмо: «Блаженний той люд, що Богом у нього Господь, блаженний народ, що Він вибрав його на спадок Собі!» (Псалом 32:12).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Наскільки Біблія має впливати на суспільство?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries