settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про освіту?

Відповідь


Книга Приповістей сповнена вказівок Соломона до своїх синів. Він переконливо рекомендує виконувати їх та вчитись, а результатом застосування здобутого знання називає мудрість. Святе Письмо багато говорить про процес навчання, і воно починається з батьків і дитини. Батькам вказано виховувати своїх дітей «в напоминанні й остереженні Божому» (Ефесянам 6:4); грецьке слово «пайдея» («напоминання») містить у собі ідею навчання, освіти та виховання. Дізнаючись про Бога, діти вчаться шанувати своїх батьків, і основою цього шанування є безперервний процес навчання й застосування отриманих знань. Соломон говорить нам, що основою всякого істинного знання є страх перед Господом (Приповісті 1:7). Слово «страх» тут не означає «жах», а, радше, благоговіння і пошану до святості та величі Бога, а також небажання розчарувати Його чи проявити непослух. Ісус сказав: коли ми пізнаємо правду, вона зробить нас вільними (Івана 8:32). Свобода від страху походить із освіти в Істині.

У посланні до Римлян апостол Павло використовує слово «знання» та його похідні одинадцять разів. Що нам слід знати? Ми маємо прагнути до власної освіти в Божому Слові. Здобувши духовні знання, ми зможемо застосовувати їх на практиці у своєму житті, підкоряючись і служачи Господу в дусі та праведності (Римлянам 6:11-13). Стара приказка говорить: «Ми не можемо застосовувати те, що не знаємо». Цей принцип особливо вірний, коли йдеться про біблійну освіту. Як нам слід здобувати освіту в біблійному розумінні? Ми читаємо, навчаємося, запам'ятовуємо й розмірковуємо над Божим Словом.

Павло напучував Тимофія: «Силкуйся поставити себе перед Богом гідним, працівником бездоганним, що вірно навчає науки правди» (2 Тимофію 2:15). Грецьке слово, перекладене, як «силкуйся», означає докладати зусиль або спрямовувати увагу. Тому в нашій освіті нам слід спрямовувати свою увагу на ретельне вивчення Божого Слова. Причину апостол вказує далі: «Усе Писання Богом надхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності, щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова» (2 Тимофію 3:16-17). Суть полягає в тому, що Боже Слово вдосконалює й забезпечує нас знаннями, аби ми ставали освіченими, вірними Господніми слугами.

Біблійна освіта оснащує народжених згори віруючих, аби Бог міг через них виконувати роботу, на яку Він їх посвятив (Ефесянам 2:10). Така освіта трансформує нас через відновлення нашого розуму (Римлянам 12:2), безперервний процес застосування знань у Христі, «що став нам мудрістю від Бога, – праведністю ж, і освяченням, і відкупленням» (1 Коринтянам 1:30).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про освіту?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries