settings icon
share icon
Запитання

В якому розумінні бути християнином складно?

Відповідь


Кожний, хто каже, що життя, посвячене Христу, стає легшим, говорить неправду. Сповненим змістом – так. Радіснішим – безперечно. Але легшим? Ні. Певною мірою після того, як ми приходимо до Христа, життя стає важчим. По-перше, боротьба з гріхом стає більш вираженою. Лінощі, переїдання, лихослів’я, гнів, заздрощі, егоцентризм, матеріалізм, жадібність, статеві стосунки – спокуси видаються нескінченними. Світ, тіло та диявол не відступають лише тому, що ми розпочали стосунки з Христом.

2000-літній список гріхів у Галатам 5:19-21 все ще добре знайомий нам, людям 21-го століття. За цим списком іде ще один – плоди Духа: любов, радість, мир, довготерпіння, доброта, милосердя, віра, покірність і стриманість. Саме цей перехід – від плодів тіла до плодів Духа – може виявитися важким.

Прийняття Христа як Спасителя означає, що ми отримуємо моментальне виправдання перед Богом (Римлянам 10:10). Ми примирилися з Ним, і в нас є всі законні права та привілеї Його дітей (Івана 1:12). Ми налагодили стосунки із Творцем Всесвіту.

Часто поза увагою залишається те, що нам також необхідно прийняти Христа як Господа. Бути викупленим кров’ю Божим дитям означає, що ми відмовляємося від прав на самих себе (1 Коринтянам 6:20). Власне з цієї миті починається освячення, і це поступове «помирання» для самих себе триватиме доти, доки ми існуватимемо в наших земних тілах (Матвія 16:24).

Відродження Духа встановлює систему попереджень, яка повідомляє нам, що все змінюється. Гріховна поведінка, яку ми колись вважали комфортною, більше такою не є. Колишній спосіб життя дійсно стає «стародавнім» (2 Коринтянам 5:17).

Бути християнином складно, бо тепер ми маємо протистояти своєму колишньому життю з позиції іншого світогляду, який приходить із новим набором цінностей – Божих цінностей. Ми занурюємось у світову систему, що сурмить про свої ідеали та засуджує всіх, хто їм противиться. До свого спасіння ми, не замислюючись, приймали те, що казав світ. Ми не знали нічого іншого. Отримавши ж спасіння, наші очі відкрилися для істини, і ми одержали можливість розрізняти обман світу. Боротьба з цим обманом може бути складною.

Бути християнином складно, тому що, отримавши спасіння, ми раптом починаємо плисти проти течії оточуючого нас світу. І хоча наші смаки змінюватимуться, наше освячення може бути складним процесом. Друзі більше не розуміють нас; сім’ї сумніваються в наших нових інтересах і заняттях. Ті, кого ми любимо, часто відчувають себе покинутими, сердяться та займають оборонну позицію. Вони не розуміють, чому ми вже не можемо продовжувати жити по-старому.

Бути християнином складно, бо це вимагає росту. Бог занадто любить нас, аби дозволити нам залишатися такими, як раніше. Іноді ріст може бути болісним, а ми зазвичай не любимо залишати свою зону комфорту, хоча позитивна зміна завжди корисна. Коли ми зростаємо у Христі, то розуміємо, що Бог не просто бажає, щоб ми відповідали набору правил. Він хоче, щоб ми цілковито віддались Йому у своєму житті, ставши розп’ятими разом із Христом. Через послух і віру ми вчимося знаходити мир у Його керівництві.

Бути християнином складно, бо ми маємо постійно казати «ні» своїм тілесним бажанням і поступатися Духові. Ми вчимося вирішувати конфлікти з великодушністю, а не через помсту. Ми вчимося пробачати, а не ображатися. Ми вчимося замінювати ненадійні емоції, які колись називали любов’ю, на істинну, безумовну любов. Ми зростаємо завдяки можливості щоденно помирати для себе, стаючи більш покірними.

Так, бути християнами складно з багатьох причин. Проте це лише половина історії. Труднощі, з якими стикаються віруючі, не вирішуються самотужки. Кожний виклик ми зустрічаємо з силою Христа, Який перебуває в нас (Филип’янам 4:13). Його вірні послідовники ніколи не будуть переможені (2 Коринтянам 4:8-9).

Існує конкретна, вічна нагорода за слідування за Ісусом (Луки 18:29-30). З досвіду ми дізнаємося, що шляхи Бога кращі, безпечніші та надійніші за шляхи світу. Наш послух Йому стає стежиною до зміненого життя у достатку (Івана 10:10).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

В якому розумінні бути християнином складно?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries