settings icon
share icon
Запитання

Що таке хрещення за померлих?

Відповідь


Хрещення за чи ради померлих є небіблійною практикою, коли жива людина приймає хрещення замість покійної як публічне сповідання віри від імені останньої. Фактично, це можна вважати хрещенням померлої людини.

Підставою для даної практики є невірне тлумачення тексту в 1 Коринтянам 15:29: «Бо що зроблять ті, хто христяться ради мертвих? Коли мертві не воскресають зовсім, то нащо вони ради мертвих і христяться?». Це – складний для тлумачення текст, але порівнюючи його з рештою Святого Письма, ми розуміємо, що він зовсім не означає, що померла людина може спастись, якщо замість неї охреститься хтось інший. Перш за все тому, що хрещення не є обов'язковою вимогою для спасіння (Ефесянам 2:8; Римлянам 3:28; 4:3; 6:3-4). Весь цей уривок (в. 12-29) говорить про впевненість у воскресінні, а не про хрещення за померлих.

Що ж означає це хрещення? Існує понад тридцять різних можливих інтерпретацій даного тексту: 1) Буквальне тлумачення полягає в тому, що деякі люди хрестяться замість померлих, – і якщо немає воскресіння, то навіщо їм це робити? 2) Павло має на увазі або язичницький звичай, або забобонну та небіблійну практику замісного хрещення за віруючих, що померли нехрещеними, яка існувала в церкві Коринту. 3) Чим би це не було, він не схвалює цього, а лише питає: який зміст у такому звичаї, якщо немає воскресіння? Мормонська практика хрещення за померлих не є ні біблійною, ні розумною. Хрещення за померлих було поширене в язичницьких віруваннях Греції та ще й досі зустрічається в деяких культах, але воно не впливає на вічну долю людини, тому що вона визначається під час її життя (Луки 16:26).



English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке хрещення за померлих?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries