settings icon
share icon
Запитання

Що означає відступити?

Відповідь


Під словом «відступництво» в християнському контексті мається на увазі рух від Христа, а не до Нього. Відступник – це той, хто прямує невірним шляхом у духовному сенсі. Він деградує, а не розвивається. Відступник колись демонстрував прихильність до Христа або дотримувався певного стандарту поведінки, але згодом повернувся на колишній шлях. Відступництво може виявлятись по-різному, наприклад, припинення відвідування церкви, втрата ревності щодо Господа, відмова від служіння або сім'ї, повернення до старих звичок тощо.

Деякі люди використовують слово «відступництво», аби вказати, що людина втратила своє спасіння. Однак, оскільки спасенна людина перебуває в безпеці у Христі (Івана 10:28-29) – Бог не виганяє Своїх дітей зі Своєї сім'ї – нам не слід використовувати це слово в такому розумінні. Кажучи про відступництво від віри, ми радше просто маємо на увазі, що хтось збайдужів до Христа. Стан відступництва може вказувати на те, що людина ніколи не була спасенною взагалі – в цьому разі відступник просто показує свій справжній стан. Але діти Божі також можуть тимчасово відступати.

У Біблії використовуються слова «відпасти», «спокуситися», нарівні з «відступити». Всі вони можуть означати дві різні речі. Буває, що людина є спасенною, але переживає тимчасовий період сумнівів, який ми можемо назвати «кризою віри». Буває і так, що людина ніколи не була спасенною, а лише тимчасово поводилася, як така. Ми назвемо це прийняттям християнства на «пробу».

Криза віри
В Євангелії від Марка 14:27 Ісус каже своїм учням: «Усі ви спокуситесь…». Христос мав на увазі, що коли Його схоплять, їм доведеться стикнутися з кризою віри – настільки шокуючою життєвою подією, що вони втечуть від Учителя та сумніватимуться в суті своїх переконань. То була ніч спокуси, ніч спотикання для них. Але це було тимчасовим станом. Три дні по тому Ісус воскрес із мертвих і з'явився учням. Їхня віра та надія стали ще міцнішими, ніж раніше.

Апостол Павло каже нам, як поводитися з віруючими, що відступили від віри: «Браття, як людина й упаде в який прогріх, то ви, духовні, виправляйте такого духом лагідності, сам себе доглядаючи, щоб не спокусився й ти!» (Галатам 6:1). Яків погоджується: «Браття мої, – коли хто з-поміж вас заблудить від правди, і його хто наверне, хай знає, що той, хто грішника навернув від його блудної дороги, той душу його спасає від смерті…» (Якова 5:19-20). Відступник відійшов від того місця, де має бути, і «застряг» у гріху, але церква має докласти всіх зусиль, аби відновити його й повернути на шлях праведності.

У житті трапляються трагічні події, що можуть змусити нас засумніватися в Богові. Це – нормально доти, поки ми звертаємося до Нього зі своїми питаннями, а не використовуємо їх як виправдання свого повстання. Наслідком кризи віри часто буває те, що ми пізнаємо Господа глибше, ніж раніше. Під час випробувань нам слід заглиблюватись у Його Слово, старанно молитися (Луки 18:1) та перебувати серед тих, чия віра є сильною.

«Проба»
Ми бачимо інший тип відступництва в Євреям 6:4-6 і Луки 8:13. У посланні до Євреїв описуються ті, що лише «скуштували доброго Божого Слова» (в. 5), а потім знехтували ним. В Євангелії від Луки 8:13 Ісус ілюструє відступництво за допомогою зерна на кам'янистому ґрунті – деякі відпадають, бо «кореня не мають вони». У кожному з цих уривків люди зовні видаються християнами, принаймні якийсь час, але вони не посвятили себе Богові. Такі люди можуть відвідувати церкву, читати Біблію, слухати християнську музику і спілкуватися з друзями-християнами. Їм подобається хороша компанія та здорова атмосфера, яку створюють християни. Проте їхні серця не змінилися; вони ніколи не були народженими згори і зрештою відступають. Вони «спробували» християнство і вирішили втриматися від «покупки».

Спасіння приходить через істинне визнання Ісуса як Господа до серця, яке вірить в Його смерть і воскресіння (Римлянам 10:9-10). Якщо людина, що була по-справжньому спасенна, пізніше відступає – тобто повертається до духовно руйнівного поводження – цей відступ буде тимчасовим. Боже покарання поверне її назад (див. Євреям 12:4-13). Добрий Пастир шукатиме загублену вівцю (Луки 15:3-7).

Якщо ж відступає людина, яка ніколи не була спасенною, а лише носила маску віруючого – тобто, вона припиняє прикидатись і виявляє свою справжню сутність – її становище буде ще гіршим, ніж раніше (Євреям 10:26-31). Як ми можемо відрізнити один тип відступництва від іншого? Це не завжди можливо, якщо не мине достатньо часу, проте навіть у такому разі ми не знаємо, скільки часу Бог працюватиме над наверненням відступника – лише Він бачить людські серця.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає відступити?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries