settings icon
share icon
Запитання

Що таке армініанство та чи відповідає воно Біблії?

Відповідь


Армініанство – це система переконань, що намагається пояснити зв’язок між Божою абсолютною владою та свободою волі людства, особливо щодо спасіння. Армініанство назване на честь Якоба Армінія (1560-1609), голландського богослова. У той час, як кальвінізм підкреслює верховну владу Господа, армініанство ставить наголос на відповідальності людини. Якщо, на зразок кальвінізму, розділити армініанство на пункти, то ними будуть наступні п’ять:

1. Часткова гріховність: людина зіпсована гріхом, але не до такої міри, щоб не мати можливості зробити самостійний вибір і навернутися до Бога. Ми здатні обрати спасіння чи відкинути його без будь-якого впливу з боку Бога. (Примітка: класичне армініанство відкидає «часткову гріховність» і дотримується позиції, дуже близької до кальвіністської «цілковитої гріховності».)

2. Умовне призначення: Бог обрав, кого спасти, заздалегідь знаючи, хто увірує. Він обирає тих, хто повірить.

3. Загальне викуплення: Ісус помер за всіх, навіть за тих, хто не був обраний і не повірить. Ісус помер заради всього людства, і будь-хто може отримати спасіння через віру в Нього.

4. Благодать, якій можна протистояти: Божий заклик до спасіння можна відкинути. Ми можемо протистояти спасінню, якщо забажаємо.

5. Умовне спасіння: християни можуть втратити спасіння, якщо продовжуватимуть вести гріховне життя або відвернуться від Господа. Збереження спасіння залежить від людини. (Примітка: багато послідовників армініанства заперечують «умовне спасіння», замість цього дотримуючись учення про вічне спасіння.)

Єдине переконання армініанства, що з позиції чотирьох аспектів кальвінізму вважається відповідним Біблії, є пункт 3 – загальне викуплення. У 1 Івана 2:2 сказано: «Він ублагання за наші гріхи, і не тільки за наші, але й за гріхи всього світу». У 2 Петра 2:1 говориться, що Ісус викупив навіть лжепророків: «А між людом були й неправдиві пророки, як і будуть між вас учителі неправдиві, що впровадять згубні єресі, відречуться від Владики, що викупив їх, і стягнуть на себе самі скору погибіль». Спасіння, забезпечене Ісусом, дійсно доступне для всіх і кожного, хто повірить у Нього. Ісус помер не лише за тих, хто буде спасенний.

З точки зору чотирьох аспектів кальвінізму (офіційна позиція організації Got Questions), інші чотири пункти армініанства тією чи іншою мірою не відповідають Біблії. Послання Римлянам 3:10-18 підтримує ідею цілковитої гріховності. Вчення про умовне призначення применшує Божу верховну владу (Римлянам 8:28-30). Благодать, якій можна протистояти, підриває силу та рішення Бога. Умовне спасіння перетворює спасіння на платню за діла, а не дар благодаті (Ефесянам 2:8-10). Хоча проблеми є в обох цих вченнях, кальвінізм набагато більше відповідає Біблії, ніж армініанство. Однак обидві системи нездатні належним чином пояснити зв’язок між абсолютною владою Господа та свободою волі людства, бо обмеженому людському розумові недоступне цілковите розуміння – ним володіє лише Бог.
English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке армініанство та чи відповідає воно Біблії?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries