settings icon
share icon
Запитання

Що означає, що сатана прикидається ангелом світла?

Відповідь


Світло і темрява – метафори добра і зла. Коли ми чуємо про ангела світла, то автоматично сприймаємо його як хорошу істоту, оскільки зв'язок зла з темрявою та добра зі світлом є потужним архетипом в історії людства. У Біблії світло – це духовна метафора істини та незмінної Божої природи (Якова 1:17). У ній воно неодноразово використовується, щоб допомогти нам зрозуміти, що Господь – це абсолютна істина і доброта (1 Івана 1:5). Коли ми «ходимо в світлі», то перебуваємо з Ним (1 Івана 1:7). Він закликає нас ходити у світлі (1 Петра 2:9), оскільки Божою метою було принести нам його (Івана 12:46). Світло – це місце, де живе любов (1 Івана 2:9-10). Господь створив світло (Буття 1:3), перебуває в ньому (1 Тимофію 6:16) та вкладає його в людські серця, щоб ми могли бачити і знати Його, а також розуміти істину (2 Коринтянам 4:6).

Отже, коли в 2 Коринтянам 11:14 говориться, що «сатана прикидається анголом світла», то це означає, що він використовує нашу любов до світла, щоб увести нас в оману. Він бажає, щоб ми сприймали його добрим, правдивим, люблячим і могутнім – усе, що притаманно Богові. Не дуже привабливо показувати себе темною, диявольською істотою з рогами. Більшість людей прагне до світла, а не до темряви. Тому сатана й прикидається істотою світла, аби привабити нас до себе та свого обману.

Як ми можемо розрізнити, яке світло походить від Бога, а яке – від сатани? Адже наші розуми та серця можна легко ввести в оману суперечливими повідомленнями. Тож як ми можемо переконатися, що перебуваємо на вірному шляху? У Псалмі 118 сказано: «Для моєї ноги Твоє слово – світильник, то світло для стежки моєї» (вірш 105) і «Вхід у слова Твої світло дає, недосвідчених мудрими робить» (в. 130). Божі слова мають силу. Подібно до того, як Господь за допомогою голосу створив фізичне світло, Він може вкласти духовне світло в наші серця. Будучи відкритими до впливу Його голосу – через Його Слово, ми зможемо побачити різницю між добрим світлом Бога та підробкою.

Сатана представляє нам гріх як щось приємне та гарне, а хибне вчення – як просвітлення і переміни в житті. Мільйони людей слідують його обману просто через те, що не знають Божої істини. В Ісаї 8:20-22 описана темрява, яка виникає через ігнорування Слова. Народ Ізраїлю шукав правду, звертаючись до медіумів, обманутих неправдою сатани. Пророк же каже: «До Закону й свідоцтва! Як вони не так кажуть, як це, то немає для них зорі ранньої! І буде блукати утискуваний та голодний. І станеться, коли він зголодніє, то запіниться, і прокляне царя свого та Бога свого, і погляне догори, і подивиться він на землю, аж ось тут горе та темнота, темрява утиску, – і він буде пхнутий у темність».

Темрява є наслідком спроб знайти істину поза Божим Словом. На жаль, як каже Ісая, коли в людей немає «світла», то вони блукають у темряві та часто гніваються на Господа, відмовляючись звертатися до Нього по допомогу. Ось чому маскування сатани під ангела світла є настільки ефективним. Він перетворює біле на чорне і чорне – на біле, змушуючи нас думати, що Бог обманює, що Він є джерелом темряви. Потім, у своєму розпачі, ми спрямовуємо свою ненависть на Єдиного, Хто може нас врятувати.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає, що сатана прикидається ангелом світла?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries