settings icon
share icon
Запитання

Що сказано в Біблії про ангела Гавриїла?

Відповідь


Ангел Гавриїл – це вісник, якому було доручено донести кілька важливих послань від Божого імені. Він з'являвся щонайменше трьом людям у Біблії: спочатку пророку Даниїлу (Даниїла 8:16), священику Захарію, аби провістити про чудесне народження Івана Хрестителя (Луки 1:19), і, нарешті, діві Марії – повідомити, що вона зачне та народить сина (Луки 1:26-38). Ім'я Гавриїл означає «Бог великий», і саме він як ангел-благовісник відкрив, що Спасителя слід назвати «Ісусом» (Луки 1:31).

Уперше ми читаємо про нього, коли він явився Даниїлу після видіння. Його роль полягала в тому, аби пояснити пророкові значення цього видіння (Даниїла 8:16). Він мав людську подобу (8:15; 9:21). Про другий візит Гавриїла до Даниїла сказано, що він до нього «швидко прилетів» (9:21). «Приліт» може означати крила, хоча про них конкретно не йдеться. Також очевидно, що його поява викликала жах у пророка, бо він упав долілиць, побачивши його (8:17), і хворів протягом кількох днів після цієї зустрічі та видіння (8:27).

У 10-му розділі книги Даниїла ми бачимо, що відбулася ще одна зустріч, коли пророку з'явився «хтось, як подоба до людських синів» (вірш 16); однак ім'я цього посланника не вказується. Ангел сказав, що він прийшов допомогти Даниїлові зрозуміти його видіння, тому цілком можливо, що тут також ідеться про Гавриїла. З написаного в цьому уривку також можна припустити, що насправді там було два ангели, один з яких говорив, а інший зміцнював пророка, щоб той міг відповідати (Даниїла 10:16, 18). Ангел також згадував про битву, що відбулась у духовному світі. Цей ангел, який може бути Гавриїлом, і ангел Михаїл вочевидь билися з декількома демонічними царями й князями, серед яких були князі або царі Персії (вірш 13) та князь Греції (вірш 20).

Гавриїл сказав, що він був посланий із небес, аби принести відповідь на молитву Даниїла. Він вирушив, як тільки пророк почав молитися (Даниїла 10:12). Але дорогою ангел зіткнувся з перешкодами: «Але князь перського царства стояв проти мене двадцять і один день» (Даниїла 10:13), що фактично завадило йому дістатися до пророка швидше. Тут ми бачимо згадку про духовний світ і битви, що точаться у ньому. Святі ангели, такі як Гавриїл, виконують Божу волю, проте їм протистоять інші духовні істоти, що бажають світові лише зла.

Звістка Гавриїла священикові Захарію, батькові Івана Хрестителя, була оголошена в храмі, коли той служив Господу. Ангел з'явився праворуч кадильного жертовника (Луки 1:11), символу молитви, і сказав священикові, що його молитви були почуті (вірш 13). Безплідна дружина Захарія, Єлисавета, мала зачати і народити сина, якого їм слід було назвати Іваном, – він мав виконати пророцтво про прихід Іллі (в. 17; пор. з Малахії 4:5). Послання Гавриїла було сприйняте із сумнівом, тому ангел зробив недовірливого священика німим до дня обрізання дитини (Луки 1:20, 59-64).

З'явившись Марії, Гавриїл оголосив про непорочне народження Господа Ісуса Христа. Мати Месії отримала запевнення в Божій прихильності (Луки 1:30) та в тому, що її Син виконає завіт із Давидом: «Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида. І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця» (вірші 32-33). Відповідаючи на питання Марії про те, як це станеться, адже вона була дівою, Гавриїл сказав, що зачаття буде результатом дії Святого Духа в ній, «через те то й Святе, що народиться, буде Син Божий!» (вірш 35).

Під час усіх з'явлень Гавриїл викликав страх і йому доводилося починати спілкування з утішання та підбадьорення Даниїла, Захарія і Марії. Цілком можливо, що саме він з'явився Йосифові у Матвія 1:20, але це лише припущення, оскільки ім'я цього ангела у Святому Письмі не назване. Ми знаємо, що Гавриїл є одним із добрих і святих ангелів. Він має привілейований статус як той, що стоїть «перед Богом» (Луки 1:19), і був обраний для того, щоб донести важливі послання про особливу Божу любов і прихильність людям, які були частиною Його плану.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що сказано в Біблії про ангела Гавриїла?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries