settings icon
share icon
Запитання

Чи мають ангели свободу волі?

Відповідь


Хоча ангели згадуються в Біблії понад 250 разів, це зазвичай пов'язано з якоюсь іншою темою. Вивчення того, що Святе Письмо каже про ангелів, безумовно, може допомогти зрозуміти Бога та Його шляхи, але те, що нам відомо про самих ангелів, зазвичай базується на непрямих описах.

Ангели – це духовні істоти, які мають індивідуальність, що включає емоції (Луки 2:13-14), інтелект (2 Коринтянам 11:3, 14) і волю (2 Тимофію 2:26). Сатана був ангелом, якого вигнали з небес разом із багатьма іншими ангелами, що вирішили піти за ним та стали на бік гріха (2 Петра 2:4). Щодо свободи волі, то Біблія демонструє, що саме це було виявом їхньої здатності обирати (Юди 6).

Деякі дослідники вважають, що в ангелів був своєрідний «випробувальний період», аналогічний тому, що Адам і Єва мали в Едемському саду. Ті ангели, які відмовилися згрішити та слідувати за сатаною, стали «обраними» (1 Тимофію 5:21), утвердженими у святості. Ці ангели також названі «Анголами святими» (Марка 8:38) і зібранням «святих» (Псалом 88:6).

Навіть якщо обрані ангели утверджені в святості, то це не означає, що вони втратили свободу волі. Звичайно, в кожної живої істоти завжди є вибір. Святі ангели можуть мати здатність грішити, проте це зовсім не означає, що вони робитимуть це.

Аби зрозуміти дане питання, ми можемо розглянути життя Христа. Він був випробуваний «в усьому» (Євреям 4:15), але не згрішив. Ісус мав можливість робити будь-який вибір (Івана 10:17-18). Однак Його головним пріоритетом завжди було догодити Своєму Отцю, і Він обирав саме це (Івана 4:34). Так само й святі ангели прославляють і служать Господу, бо вони обирають це – вони коряться Йому, тому що найбільше бажають цього.

У людей є свобода волі, проте вони борються з гріхом, адже людська природа зіпсована ним. Ось чому всі люди грішать (Римлянам 5:12) і стикаються з тим, що «бути добрими» набагато важче, ніж «бути поганими». Обрані ангели не мають гріховної природи. Вони схильні не до гріха, а до праведності, роблячи все, щоб догодити Богові.

Отже, ангели мають свободу волі, але Біблія дає зрозуміти, що вони не грішитимуть. Апостол Іван, описуючи небеса, казав, що там не буде смутку, крику, сліз і болю (Об'явлення 21:4); і кожен, хто чинить зло, ніколи не буде допущений туди (Об'явлення 21:27). Отже, ангели, які є частиною небес, – безгрішні.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи мають ангели свободу волі?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries