settings icon
share icon
Запитання

Чи перебувають ангели серед нас?

Відповідь


У Святому Письмі ми бачимо численні приклади того, що ангели є невід'ємною складовою Божого плану. В одному вірші йдеться про ймовірність того, що ангели можуть перебувати серед нас і тепер: «Не забувайте любови до приходнів, бо деякі нею, навіть не відаючи, гостинно були прийняли Анголів» (Євреям 13:2). Це – очевидна згадка про Авраама, чиї небесні відвідувачі з'явилися в подобі людей (Буття 18). Даний вірш може підтверджувати або не підтверджувати те, що ангели насправді перебувають серед нас, коли ми цього не підозрюємо; «прийняли» – минулий час, тому це не вказує безпосередньо на зустрічі в наші дні.

Існують десятки біблійних згадок про зустрічі з ангелами, тому ми знаємо, що Бог може та використовує їх для виконання певних «завдань». Те, чого ми не знаємо напевно, – наскільки часто вони дозволяють людям себе бачити. Ось основні відомості з Біблії: ангели можуть навчати людей (Буття 16:9), допомагати їм (Даниїла 6:23), приносити звістки (Луки 1:35), з'являтись у видіннях і снах (Даниїла 10:13), захищати людей (Вихід 23:20) і допомагати виконувати Божі плани.

Ми знаємо, що Господь створив ангелів, і Він використовує їх у Своїх цілях. Вони володіють індивідуальністю, оскільки деякі з них мають імена (наприклад, Гавриїл і Михаїл), і всі вони мають різні обов'язки в межах ангельської ієрархії.

Але чи перебувають ангели серед нас? Якщо Бог забажає використати їх у Своїх планах щодо нас, то так – абсолютно можливо, що вони перебувають серед нас, виконуючи Його волю. Ангели згадуються починаючи з книги Буття та закінчуючи книгою Об'явлення; вони були свідками створення світу (Йова 38:7). Згідно з Біблією, Господь використовував Своє небесне військо від самого початку і використовуватиме його в останні часи. Цілком можливо, що багато людей у наші дні зустрічали або бачили ангелів, навіть не усвідомлюючи цього.

Якщо ангели перебувають серед нас, то це тому, що вони служать визначеній Богом меті. У Біблії згадуються демони, які блукають землею, щоб знищити нас (Матвія 12:43-45). Можливо, що сатана та його демонічна сила можуть з'являтися у фізичному вигляді, як і святі ангели. Мета сатани – обманювати та знищувати. Більше того – він «прикидається анголом світла!» (2 Коринтянам 11:14).

Важливий момент: ангелів не слід прославляти або поклонятися їм (Колосянам 2:18). Вони – істоти, які виконують Божу волю, називаючи нас своїми «співслугами» (Об'явлення 22:9).

Незалежно від того, стикаємося ми з ангельськими істотами, чи ні, найголовніше – що ми отримуємо спасіння через Ісуса Христа. Він перевершує всіх ангелів і всіх людей, і лише Він гідний поклоніння. «Ти Господь єдиний! Ти вчинив небо, небеса небес, і все їхнє військо, землю та все, що на ній, моря та все, що в них, і Ти оживляєш їх усіх, а небесне військо Тобі вклоняється!» (Неемії 9:6).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи перебувають ангели серед нас?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries