settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про ВІЛ/СНІД? Чи є ВІЛ/СНІД Божим покаранням?

Відповідь


Фактично, всі хвороби є Божим судом. До гріхопадіння Адам та Єва не знали про хвороби. Коли ж Господь засудив Адама, у світ увійшла смерть (Буття 3:19; Римлянам 5:12). Усі хвороби, від застуди до раку, є частиною прокляття, і ми, мешкаючи в цьому проклятому світі, підвладні розкладанню. Тому, так, ВІЛ/СНІД і захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), як і всі інші хвороби, є частиною Божого покарання в проклятому світі.

Біблія чітко навчає, що наш вибір має наслідки. Що би людина не посіяла, це вона й пожне (Галатам 6:7-8). Праведність несе благословення: «Бережи мої заповіді – та й живи» (Приповісті 7:2), а гріх – покарання: «Хто сіє кривду, той жатиме лихо» (Приповісті 22:8). Наша проблема полягає в тому, що ми прагнемо до цілковитої свободи у прийнятті власних рішень, але не бажаємо приймати їхні наслідки. Насправді ж, обираючи курс дій, ми автоматично обираємо й відповідні наслідки. Святе Письмо застерігає, що статевий гріх несе Боже засудження. «А хто чинить розпусту, той грішить проти власного тіла» (1 Коринтянам 6:18). «А блудників та перелюбів судитиме Бог» (Євреям 13:4). Немає сумнівів, що життя згідно з біблійними принципами (сексуальна вірність у шлюбі) різко знижує шанси заразитися ВІЛ/СНІДом та іншими ЗПСШ.

У Римлянам 1:18-32 міститься звинувачення язичницького, ідоловірного світу. Воно починається з наступних слів: «Бо гнів Божий з'являється з неба на всяку безбожність і неправду людей...» (в. 18). Цей уривок навчає, що гріх гомосексуалізму бере своє коріння у відмові від Бога. Це призводить до сорому, деградації та «покарання, на яке вони заслужили». Оскільки такі ЗПСШ, як ВІЛ/СНІД, часто супроводжують статеву аморальність, їх слід розглядати як частину «покарання», «Бо гнів Божий з'являється з неба на всяку безбожність і неправду людей». Ключова фраза «видав їх Бог» повторюється в цьому уривку тричі. Господь їх видав на поталу сексуальної нечистоти (в. 24), на пожадливість ганебну (в. 26) та «на розум перевернений» (в. 28). Суть у тому, що людство обрало свій шлях і Бог це допустив. Надана людству свобода щораз далі віддалятися від Його шляху сама по собі вже є покаранням за попередній гріх.

Ніщо з цього не означає, що всі, хто страждає від ВІЛ/СНІДу, є винними у розпусті чи що гомосексуалісти позбавлені права на викуплення. На жаль, деякі люди були інфіковані ВІЛ/СНІДом через переливання крові, безневинний контакт з іншою зараженою людиною або ж, що найсумніше, формуючись в утробі інфікованої матері. Реакція християн на ВІЛ/СНІД завжди має бути основана на благодаті та милосерді. Незалежно від того, в який спосіб відбулося зараження, наша відповідальність – бути служителями благодаті, любові, милосердя й прощення. Ми не маємо права чи повноважень проголошувати, що зараження ВІЛ/СНІДом є конкретною Божою карою за конкретний гріх у житті людини. Ми відповідальні за те, щоб усім чинити добро (Луки 10:29-37), а Євангеліє, яке ми несемо, – це «сила Божа на спасіння кожному, хто вірує» (Римлянам 1:16).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про ВІЛ/СНІД? Чи є ВІЛ/СНІД Божим покаранням?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries