settings icon
share icon
Запитання

Що означає перебувати у Христі?

Відповідь


«Перебувати» значить бути, знаходитися або залишатися, тому перебувати у Христі означає бути або залишатися в Ньому. Коли людина отримує спасіння, про неї сказано, що вона «ходить у Христі Ісусі» (Римлянам 8:1; 2 Коринтянам 5:17), під захистом постійних стосунків із Ним (Івана 10:28-29). Отже, перебування у Христі – це не особливий рівень християнського досвіду, доступний лише небагатьом; радше це становище всіх істинно віруючих. Різниця між тими, хто перебуває в Ісусі, та тими, хто ні, – це різниця між спасенними й неспасенними.

Про перебування у Христі навчає текст 1 Івана 2:5-6, де воно подане як синонім Його пізнання (вірші 2 і 3). Пізніше в тому ж розділі апостол пов'язує перебування в Отці та Сині з обітницею вічного життя (в. 24 і 25). Згідно з Біблією перебування у Христі і Його пізнання стосуються одного й того ж: спасіння.

Фраза «перебування у Христі» описує особисті, близькі стосунки, а не просто поверхневе знайомство. В Євангелії від Івана 15:4-7 Ісус каже своїм учням про необхідність отримання життя від Нього, використовуючи приклад виноградних гілок, що ростуть із лози: «Перебувайте в Мені, а Я в вас! Як та вітка не може вродити плоду сама з себе, коли не позостанеться на виноградині, так і ви, як в Мені перебувати не будете. Я – Виноградина, ви – галуззя! Хто в Мені перебуває, а Я в ньому, той рясно зароджує, бо без Мене нічого чинити не можете ви. Коли хто перебувати не буде в Мені, той буде відкинений геть, як галузка, і всохне. І громадять їх, і кладуть на огонь, – і згорять. Коли ж у Мені перебувати ви будете, а слова Мої позостануться в вас, то просіть, чого хочете, – і станеться вам!». Без цього життєво важливого зв'язку з Христом, який ми отримуємо через спасіння, не може бути ані життя, ані плідності. В іншому місці Біблія порівнює наші стосунки з Ісусом зі зв'язком між тілом і головою (Колосянам 1:18) – ще один життєво важливий зв'язок.

Деякі люди сприймають попередження з Івана 15:6 (галузки, що не перебувають на виноградній лозі, викидаються та спалюються) як підтвердження того, що християни завжди можуть втратити своє спасіння. Інакше кажучи, вони вважають, що можна спастись, але не «перебувати», і в цьому разі ми будемо відкинуті. Проте це могло би бути правдою, якби «перебування» було відокремлене від спасіння, будучи станом близькості з Христом, до якого ми маємо прагнути після спасіння. У Біблії ж чітко сказано, що спасіння дарується благодаттю та підтримується нею (Галатам 3:2-3). Крім того, якщо галузка може якось відпасти від лози, що призведе до втрати спасіння, тоді це суперечитиме іншим, абсолютно недвозначним місцям зі Святого Письма (див. Івана 10:27-30).

Найкраще інтерпретувати метафору виноградної лози можна наступним чином: очевидно, що Ісус є істинною Лозою. Галузки, що «перебувають» у Ньому, істинно спасенні – вони мають реальний і життєдайний зв'язок зі Спасителем. Висохлі галузки, що не перебувають у Ньому, – це неспасенні «симулянти», які вдають зв'язок із Ним, але не живляться від Нього. Зрештою їх побачать такими, якими вони є: «утриманцями», що не мали справжнього зв'язку з Ісусом. Певний час Петро та Юда видавались однаковими у своєму зв'язку з Христом. Але Петро був з'єднаний з Лозою, а Юда – ні.

Іван подає принцип висохлих галузок по-іншому: «Із нас вони [люди, що протистоять Христу] вийшли, та до нас не належали. Коли б були належали до нас, то залишилися б з нами; але вийшли, щоб відкрилось, що не всі вони наші» (1 Івана 2:19).

Одним із доказів спасіння є непохитність або постійне перебування у Христі. Спасенні продовжують ходити з Ним (див. Об'явлення 2:26) або, інакше кажучи, «перебувають» чи залишаються в Ньому. Бог завершить Своє діло в них (Филип'янам 1:6), і вони принесуть багато плодів Йому на славу (Івана 15:5). Ті ж, хто відступає або відмовляється від Ісуса, чи не може перебувати в Ньому, просто демонструють відсутність справжньої віри. Перебування – це не те, що спасає нас, але воно є одною з ознак спасіння.

Докази перебування у Христі (тобто докази того, що людина дійсно є спасенною, а не просто прикидається) включають у себе дотримання Його заповідей (Івана 15:10; 1 Івана 3:24), наслідування Його прикладу (1 Івана 2:6), звільнення від звички грішити (1 Івана 3:6) і розуміння божественної присутності у своєму житті (1 Івана 4:13).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає перебувати у Христі?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries