Чи очікує Бог від християн дотримання суботи?


Запитання: Чи очікує Бог від християн дотримання суботи?

Відповідь:
У Посланні до Колосян 2:16–17 апостол Павло проголошує: «Тому хай ніхто не судить вас за їжу чи за напій, чи за участь у святі, чи за новомісяччя, чи за суботи, адже це – тінь майбутнього, а тіло – Христове». Про це саме говориться в Посланні до Римлян 14:5 : «Хтось відрізняє один день від іншого, а хтось вважає всі дні однаковими. Нехай кожний тримається свого власного переконання». Ці тексти дають чітко зрозуміти, що питання дотримання суботи для християн є питанням духовного вибору, а не слідування Закону Божому. Дотримання суботи – це момент, за який, як каже Писання, нам не слід засуджувати один одного. Це цілковито є питанням особистих уподобань для кожного християнина.

У перших розділах книги Дії Апостолів описується, що більшість перших християн були юдеями. Коли язичники почали приймати дар спасіння через Ісуса Христа, юдейські християни зіткнулися з дилемою. Які елементи Закону Мойсея та юдейських традицій слід радити християнам-язичникам до виконання? Апостоли обговорювали це питання на Єрусалимському соборі (Дії, 15 розділ). Було прийняте наступне рішення: «Тому я вважаю, що не треба завдавати турбот тим язичникам, які навертаються до Бога, але застерегти їх, щоби стримувалися від ідольських жертв, розпусти, задушеного і крові» (Дії 15:19–20). Дотримування суботи не було згадане у вказівках, які апостоли вважали за потрібне дати язичникам-віруючим. Малоймовірно, щоб апостоли знехтували дотриманням суботи, якби це було Божою вимогою.

Поширеною помилкою в дискусіях щодо дотримання суботи є переконання в тому, що субота була днем поклоніння. Такі групи, як адвентисти сьомого дня, стверджують, що Бог вимагає, щоб церковне служіння відбувалося в суботу. Але заповідь про суботу стосується не цього. У ній ішлося про те, щоб утримуватися від роботи в суботній день (Вихід 20:8–11). Ніде в Священному Писанні не згадується про те, що суботній день був днем поклоніння. Так, юдеї, як у Старому й Новому Завіті, так і в теперішній час, дотримуються суботи як дня поклоніння, але сутність суботньої заповіді полягає не в цьому. В книзі Дії Апостолів, коли би не згадувалося про збори в суботу, це були збори юдеїв, а не християн.

Коли збиралися ранні християни? Книга Дії 2:46–47 дає нам відповідь: «І щодня вони однодушно перебували в храмі та, ламаючи по домах хліб, у радості й простоті серця приймали їжу, вихваляючи Бога та маючи милість у всіх людей. Господь же додавав до них щодня тих, які спасалися». Якщо християни й зустрічалися регулярно, то це відбувалося в перший день тижня (наша неділя), а не в суботу (Дії 20:7; 1 Коринтянам 16:2). В пам’ять про воскресіння Христа з мертвих, ранні християни шанували неділю не як «суботу по-християнськи», а як день особливого поклоніння Ісусу Христу.

Чи є щось поганого в суботньому поклонінні? Безперечно, немає! Ми маємо поклонятися Богові щодня, а не тільки в суботу чи неділю! Багато церков сьогодні проводять як суботні, так і недільні служіння. В Ісусі Христі ми маємо свободу вибору (Римлянам 8:21; 2 Коринтянам 3:17; Галатам 5:1). Чи обов’язково християнинові практикувати дотримання суботи, тобто, не працювати в суботу? Якщо для нього це важливо, тоді відповідь «так» (Римлянам 14:5). Тим не менше, ті, хто вирішує дотримуватися суботи, не мають засуджувати інших, які цього не роблять (Колосянам 2:16). Так само, ті, що не дотримуються суботи, не повинні бути причиною спотикання (1 Коринтянам 8:9) для тих, хто шанує її. Послання до Галатів 5:13–15 підсумовує: «Адже ви, брати, покликані до свободи. Тільки б свобода ваша не стала причиною жити по-тілесному, але любов’ю служіть один одному, бо весь Закон міститься в одному виразі, а саме: Люби свого ближнього, як себе самого. Коли ж ви один одного кусаєте та гризете, то глядіть, щоб ви не знищили один одного».

English
Повернутися на стартову українську сторінку

Чи очікує Бог від християн дотримання суботи?

Дізнайтеся, як ...

Провести вічність із Богом



Отримати прощення від Бога