settings icon
share icon
Запитання

Що означає використовувати ім'я Господа надаремно?

Відповідь


Хоча багато хто вважає, що даремне використання імені Господа стосується його використання як лайливого слова, насправді це роблять значно більше людей. Аби зрозуміти всю серйозність цього, нам слід спочатку розглянути ім'я Господа з Його позиції, як вказано у Святому Письмі. Бог Ізраїлю був відомий під багатьма іменами та назвами, але концепція, втілена в Його імені, відіграє важливу й унікальну роль у Біблії. Природа і риси Господа, сукупність Його буття та особливо слава відображені в Його імені (Псалом 8:2). Псалом 111:9 повідомляє нам: «Святе й грізне Його Ім'я!» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства), а молитва Господня починається зі звернення до Нього – «нехай святиться Ім'я Твоє» (Матвія 6:9). Це вказує, що шанування Бога та Його імені повинне мати першочергове значення в наших молитвах. Занадто часто ми «вриваємося» до Нього із самовпевненими «списками завдань», забуваючи про Божу святість, дивовижність і величезну прірву, що відокремлює нашу природу від Його природи. Те, що нам навіть дозволено приходити до престолу Господа, пояснюється лише Його великодушною та милостивою любов'ю до Своїх людей (Євреям 4:16). Ми ніколи не маємо сприймати цю благодать як щось належне.

Через велич імені Бога, будь-яке його застосування, яке безчестить Його або Його характер, є даремним використанням Його імені. Третя з десяти заповідей забороняє використовувати ім'я Господа нешанобливо, оскільки це вказує на відсутність поваги до Нього Самого. Той, хто зловживає цим, не залишиться «безкарним» (Вихід 20:7). У Старому Завіті ганьбу Божому імені завдавало невиконання клятви чи обітниці, принесеної в Його ім'я (Левіти 19:12). Використання імені Господа для підтвердження своєї клятви, а потім її порушення, вказувало на неповагу до Нього, а також на відсутність страху перед Його святим покаранням. Фактично, це було те саме, що заперечувати існування Бога. Проте для віруючих немає необхідності використовувати ім'я Господа для підтвердження клятви, оскільки ми не маємо давати будь-яких клятв узагалі: «Тож нехай же буде ваше слово "так" – так, "ні" – ні…» (Матвія 5:33-37).

Люди сьогодні використовують ім'я Господа надаремно і в більш широкому розумінні. Ті, хто прикликає ім'я Христа, хто молиться в Його ім'я та сприймає Його ім'я як частину своєї ідентичності, але свідомо й постійно порушує Його заповіді, – використовують Його ім'я надаремно. Ісусу Христу було дано ім'я над усіма іменами, перед яким схилиться «кожне коліно» (Филип'янам 2:9-10), і коли ми беремо на себе ім'я «християнин», то маємо робити це з повним розумінням того, що воно означає. Якщо ми заявляємо, що є християнами, а діємо, думаємо й говоримо у світський або нечестивий спосіб, ми використовуємо Його ім'я надаремно. Коли ми представляємо Ісуса в неправдивому світлі, навмисно або через незнання християнської віри, проголошеної в Біблії, то також використовуємо ім'я Господа надаремно. Коли ми кажемо, що любимо Його, але не виконуємо того, що він наказує (Луки 6:46), то також даремно використовуємо Його ім'я й ризикуємо судного дня почути такі слова від Христа: «Я ніколи не знав вас! Відійдіть від Мене» (Матвія 7:21-23).

Ім'я Господа святе, як і Він – святий. Воно символізує Його славу, велич і божественність. Нам слід поважати й шанувати Його ім'я, як ми шануємо та прославляємо Самого Бога. Робити щось менше – означає використовувати Його ім'я надаремно.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає використовувати ім'я Господа надаремно?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries