settings icon
share icon
Запитання

Чи отримують євреї спасіння, бо вони – обраний Богом народ?

Відповідь


Згідно з текстом у книзі Второзаконня 7:6 євреї є обраним Богом народом, але це не спасає їх автоматично. Ісус сказав: «Я є дорога, і правда, і життя! Ніхто не приходить до Отця, якщо не через Мене» (Івана 14:6; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Слово «ніхто» стосується євреїв та язичників. Аби спастись, єврей має прийти до Бога Отця через віру в Ісуса-Месію.

Іван Хреститель застерігав своїх юдейських слухачів щодо віри в те, що родовід робить їх праведними перед Господом: «Тож принесіть плоди, гідні покаяння, і не намагайтеся казати собі: Маємо батька Авраама! Бо кажу вам, що Бог може з цього каміння підняти дітей Авраамові» (Луки 3:8). Ким би ми не були – нам необхідно покаятися (див. Луки 13:5). Наше походження не гарантує духовного навернення. Навіть Никодим, юдейський старійшина, мав народитися згори; інакше він ніколи не побачив би Божого Царства (Івана 3:1-8).

Апостол Павло підкреслював необхідність віри в багатьох своїх посланнях. Авраам – вдалий приклад виправдання вірою, а не виконанням Закону (якого ще не було за його днів): «Авраам повірив Богові, й це зараховано йому за праведність. Зрозумійте, що ті, хто від віри, – сини Авраама» (Галатам 3:6-7; пор. з Буття 15:6). Цю ідею повторюють слова Ісуса про віру Закхея: «Сьогодні завітало спасіння до цього дому, бо й він – син Авраама» (Луки 19:9). Покаяння Закхея та віра у Христа зробили його справжнім сином Авраама, який є «батьком усіх віруючих» (Римлянам 4:11).

В інших віршах Павло протиставляє тих, хто має фізичний родовід і зовнішньо дотримується Закону, тим, хто має істинну віру, незалежно від свого походження: «Тому що не той юдей, хто є ним з вигляду, і не те обрізання, що є назовні, на тілі. Але той юдей, хто всередині такий; і те обрізання, що є в серці за Духом, а не за буквою…» (Римлянам 2:28-29). Спасіння – це дія Духа в серці. Отже, єврейське походження не гарантує вічності на небесах. Фізичне обрізання не гарантує місця в царстві. Спасти може тільки Божа благодать через віру в Ісуса Христа (Ефесянам 2:8-9).

Багатій із притчі Ісуса був юдеєм, проте після смерті потрапив у пекло (Луки 16:23). В агонії він волав до Авраама (вірш 24). Але він був лише його фізичним нащадком, а не духовним. У нього не було віри Авраама, і те, що він був юдеєм, не врятувало його від пекла.

Християнська концепція спасіння від гріха не має аналогу в юдаїзмі. Юдаїзм не навчає, що людина за своєю природою зла або грішна, і тому не вказує, що людині необхідно «спастися» від вічного прокляття. Фактично, більшість сучасних євреїв не вірить ані в місце вічного покарання, ані в буквальність пекла. Коли єврей грішить або порушує Божі закони, то вірить, що може бути прощений через молитву, покаяння та добрі справи.

Ця віра в отримання прощення без жертовної крові суперечить Торі, де чітко зазначений «рецепт» прощення: «Адже душа тіла в крові, тому Я дав її вам, аби на жертовнику звершувати викуплення за ваші душі. Бо така кров є викупленням за душу» (Левіти 17:11). Храмова жертва завжди була головним елементом єврейського викуплення. Один раз на рік, у день Викуплення (Йом-Кіпур), первосвященик-левіт входив до святого святих у храмі та виливав кров жертви на кришку ковчега завіту. За допомогою цієї щорічної дії здійснювалося викуплення за гріхи всього Ізраїлю. Але храм був зруйнований 70 року, і протягом майже 2000 років євреї залишаються без храму та без жертв – без будь-яких засобів для викуплення. Ті, хто відкидає жертву Ісуса на хресті, виявлять, що «за гріхи немає більше жертви, а є якесь страшне очікування суду і палаючого вогню, що має пожерти противників» (Євреям 10:26-27).

Бріт Хадаша (Новий Завіт) навчає, що єврейський Месія, Ісус із Назарету, прийшов «до загиблих овець з дому Ізраїля» (Матвія 15:24) незадовго до зруйнування юдейського храму в Єрусалимі. «А Христос, Первосвященик майбутніх благ, прийшов через більший, досконаліший, нерукотворний намет, тобто неземної будови; і не завдяки крові козлів і телят, а завдяки власній крові Він увійшов один раз до святині й здійснив вічне викуплення. Бо якщо кров козлів і телят та з водою змішаний попіл телиці, коли ним покропити, освячує нечистих для очищення тіла, то наскільки більше кров Христа, Який вічним Духом приніс Себе, непорочного, Богові, очистить наше сумління від мертвих діл, щоб ми служили Живому Богові!» (Євреям 9:11-14).

Новий Завіт навчає, що всі люди – юдеї та язичники – згрішили проти Бога (Римлянам 3:23). Усі ми перебуваємо під впливом гріха, а «заплата за гріх – смерть» (Римлянам 6:23). Ми всі потребуємо спасіння від своїх гріхів – ми всі потребуємо Спасителя. Ісус прийшов, аби знайти та спасти загиблих (Луки 19:10). Новий Завіт навчає: «І в нікому іншому немає спасіння, бо під небом немає іншого імені, даного людям, яким належить нам спастися!» (Дії 4:12).

У Христі немає «різниці» між євреєм та язичником (Римлянам 10:12). Так, євреї є обраним Богом народом, і через них прийшов Месія, аби благословити всі народи землі. Але тільки через Ісуса євреї – як і всі інші – можуть бути прощені Господом.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Чи отримують євреї спасіння, бо вони – обраний Богом народ?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries