settings icon
share icon
Запитання

Чи є Ісус і сатана братами?

Відповідь


Ні, Ісус і сатана не є братами. Ісус – Бог, а сатана – одне з Його творінь. Ісус і сатана не тільки не є братами – вони різні, як день та ніч. Христос є Богом, втіленим, вічним, усезнаючим і всемогутнім, тоді як сатана – це грішний ангел, створений Богом для Своїх цілей. Ідея про те, що Ісус і сатана є «духовними братами», є одним із багатьох фальшивих учень мормонів (Святих останніх днів), а також певною мірою і свідків Єгови. Обидві ці групи вірно визначені як культи. І хоча вони використовують такі християнські терміни, як Ісус, Бог і спасіння, їхні погляди на найголовніші та найважливіші християнські доктрини єретичні. (Зверніть увагу, що більшість сучасних мормонів категорично заперечують свою віру в те, що Ісус і сатана є братами. Проте цього вчення абсолютно однозначно дотримувалися ранні мормони.)

Учення, що Ісус і сатана є «духовними братами», виникло через нерозуміння та спотворення мормонами Святого Письма, а також із деяких небіблійних ідей, які вони вважають авторитетними. Простіше кажучи, при дослідженні Біблії із застосуванням належних герменевтичних принципів, дійти висновку, що Ісус і сатана є «духовними братами», просто неможливо. Біблія абсолютно чітко повідомляє, що Ісус – цілковито Бог, а не якийсь менший бог, як вважають мормони та інші культи. Вона також ясно свідчить, що Бог є вищим за Своє творіння, а це означає, що жодного порівняння Христа-Творця зі сатаною, Його творінням, просто не може бути.

Мормони вірять, що Ісус Христос був першим «духовним дитям» Бога Отця Небесного від однієї з численних дружин. Замість того, щоб визнати Ісуса як єдиного істинного Бога, вони вважають, що Він став Богом, як і вони колись стануть богами. Згідно з ученням мормонів, як перший із «духовних дітей» Бога Ісус мав перевагу над сатаною або Люцифером, що був другим «сином Божим» і «духовним братом» Ісуса. Як це не парадоксально, вони використовують текст у Колосянам 1:15 як один із «аргументів», тому що там сказано: «Він [Ісус] є образ невидимого Бога, роджений перш усякого творива». Проте вони ігнорують вірш 16, де написано: «Бо то Ним [Христом] створено все на небі й на землі, видиме й невидиме, чи то престоли, чи то господства, чи то влади, чи то начальства, – усе через Нього й для Нього створено!». Усе – престоли, господства, начальства та влади – включає в себе і сатану з його демонами.

Аби повірити в те, що сатана та Ісус є «духовними братами», потрібно відкинути чітке вчення Святого Письма. У Біблії абсолютно ясно говориться, що Ісус Христос створив усе і що як Друга Особа триєдиного Божества Він є цілковито Богом. Ісус Сам називав Себе Богом у багатьох місцях Біблії. В Євангелії від Івана 10:30 Він сказав: «Я й Отець – Ми одне!». Він не назвав Себе іншим, меншим богом. Він заявив, що є таким же Богом. Із тексту Євангелії від Івана 1:1-5 стає очевидним, що Ісус не був створеною істотою і що Він Сам усе створив. «Усе через Нього повстало, і ніщо, що повстало, не повстало без Нього» (Івана 1:3). Як можна сказати ще ясніше? «Усе» включає сатану, який, будучи ангелом, був сам створений, як і інші ангели та демони. Біблія повідомляє, що сатана є грішним ангелом, який повстав проти Бога та Ісуса як Бога. Єдиний зв'язок, що існує між сатаною та Ісусом, це зв'язок Творця і творіння, праведного судді Ісуса Христа та гріховного творіння – сатани.

Як і мормони, свідки Єгови також навчають, що Ісус і сатана є духовними братами. Хоча деякі мормони та свідки Єгови намагаються відійти від цього вчення через те, що воно суперечить Біблії, воно є частиною їхніх офіційних доктрин.

Мормони вірять у те, що не лише Ісус і Люцифер є «духовними дітьми Елохіма», але що й люди також є Його духовними дітьми. Інакше кажучи, вони вважають, що «Бог, ангели та люди належать до одного виду, однієї раси, однієї великої родини». Ось чому вони вважають, що самі колись стануть такими ж богами, як Ісус або навіть Бог Отець, замість того, щоб прийняти зрозумілу біблійну відмінність між Богом та Його творінням. Звичайно, це – та ж стародавня брехня, яку сатана навіював нам ще в Едемському саду (Буття 3:15). Очевидно, що бажання узурпувати Божий престол притаманне всім людям.

У Матвія 16:15 Ісус ставить важливе питання: «А ви за кого Мене маєте?». Це питання має критичне значення для спасіння і саме його мормони та свідки Єгови сприймають невірно. Їхня відповідь, що Ісус – духовний брат сатани, помилкова. Ісус – це Бог Син, і «в Ньому тілесно живе вся повнота Божества» (Колосянам 2:9). Він створив сатану й одного дня вкине його в озеро вогняне, виконуючи справедливе покарання за повстання проти Бога. На жаль, того ж судного дня і ті, хто піддається диявольській омані, також будуть укинені в огняне озеро. Бог мормонів і свідків Єгови – це не Той Бог, Який явив Себе у Святому Письмі. Поки вони не покаються та не зрозуміють, що треба поклонятись єдиному й істинному Господу, вони не матимуть жодної надії на спасіння.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Чи є Ісус і сатана братами?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries