settings icon
share icon
Запитання

Якщо покарання за наші гріхи – вічність у пеклі, то як смерть Ісуса може вважатися платою за наше покарання, якщо Він не провів вічності у пеклі?

Відповідь


Якщо думати про Ісуса Христа просто як про людину, то це питання видається абсолютно природним. Але причина, через яку Йому не потрібно було проводити вічність у пеклі, полягає в тому, що Він – не просто людина, а Боголюдина. Друга Особа Бога втілилася в людське єство і жила серед нас. Однак Він не був схожий на інших людей, бо мав Божественну природу – святу, досконалу та нескінченну.

Декілька біблійних текстів свідчать про це, наприклад, початкові вірші Євангелія від Івана. Тут ми читаємо наступне:

«Споконвіку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог було Слово. Воно в Бога було споконвіку. Усе через Нього повстало, і ніщо, що повстало, не повстало без Нього ... І Слово сталося тілом, і перебувало між нами, повне благодаті та правди, і ми бачили славу Його, славу як Однородженого від Отця» (Івана 1:1-3, 14).

У цьому уривку міститься чітке свідчення того, що вічне Слово, Яке є вічним Богом і має Божественну сутність, стало людиною та перебувало серед нас. Апостол Павло сказав про Ісуса: «бо в Ньому тілесно живе вся повнота Божества» (Колосянам 2:9).

Маючи це на увазі, даваймо уважніше розглянемо наше питання. Без сумніву, покарання за наші гріхи – це вічність у пеклі. Біблія говорить, що всі згрішили (Римлянам 3:23) і що плата за наш гріх – смерть (Римлянам 6:23). У книзі Об'явлення говориться, що ті, чиї імена не вписані до книги життя Агнця, будуть укинені в огняне озеро, де будуть мучені «день і ніч на вічні віки» (Об'явлення 20:10, 15).

Але як може смерть Ісуса викупити гріхи кожної людини, що коли-небудь жила на землі? Ось де є актуальною природа Христа як Боголюдини. Якби Він був простою людиною (зі своїми власними гріхами), то Його смерть не викупила би навіть Його власного гріха, вже не кажучи про гріхи інших людей. Проте Ісус – не просто людина; Він – Бог у людському тілі. Будучи людиною, Він може ототожнювати Себе з тими, заради кого пожертвував Собою. Будучи абсолютно безгрішною людиною, Він може викупити гріхи людства без необхідності викуплення власних гріхів. І зрештою як Бог Він може цілковито задовольнити Господній гнів, спрямований на наші гріхи.

Гріх проти нескінченного Бога вимагає нескінченної плати. Існує лише два варіанти. Або скінченна істота (людина) має розплачуватися за свій гріх протягом нескінченної кількості часу, або ж нескінченна Істота (Ісус) має заплатити один раз за всіх людей усіх часів. Інших варіантів немає. Гріх проти нескінченно святого Бога вимагає настільки ж нескінченної плати, і навіть вічність у пеклі не заспокоїть Його праведний гнів проти гріха. Тільки нескінченна Божественна Істота могла витримати гнів святого Бога за наш гріх, ставши Заступником за нас. Ісус Христос як Боголюдина є нашим єдиним можливим Спасителем.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Якщо покарання за наші гріхи – вічність у пеклі, то як смерть Ісуса може вважатися платою за наше покарання, якщо Він не провів вічності у пеклі?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries