settings icon
share icon
Запитання

Що відбувалося в дитинстві Ісуса?

Відповідь


За винятком тексту з Луки 2:41-52, Біблія нічого не розповідає нам про юність Ісуса. З цього уривка ми виясняємо деякі моменти щодо Його дитинства. По-перше, Його батьки старанно дотримувалися релігійних приписів. Відповідно до вимог своєї віри, Йосиф і Марія здійснювали щорічне паломництво в Єрусалим на свято Пасхи. Крім цього, вони привели свого 12-річного сина, щоб відзначити Його перше свято, готуючись до бар-міцви у 13 років, коли єврейські хлопчики вступали у доросле життя. Тут ми бачимо звичайного хлопчика із типової родини тих часів.

Із цієї історії ми також бачимо, що факт затримки Ісуса у храмі не був виявом ні пустощів, ні непослуху, а був природним результатом розуміння, що Він мав бути ближче до справи Свого Отця. Те, що Він дивував учителів храму Своєю мудрістю та знаннями, говорить про Його екстраординарні здібності, а Його послух і питання старшим свідчать про те, що Він був абсолютно шанобливим, ставши учнем, як личило дитині Його віку.

Відтоді й до хрещення у 30-річному віці ми знаємо про юність Ісуса лише те, що Він покинув Єрусалим, повернувся з батьками в Назарет «і слухався їх» (Луки 2:51; тут і далі – Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Він виконав Свою повинність перед земними батьками, дотримуючись 5-ї заповіді як невід’ємної частини цілковитої покори закону Мойсея, яку Він продемонстрував від нашого імені. Крім того, всі ми знаємо, що «Ісус набував мудрості, віку та благодаті – у Бога і в людей» (Луки 2:52).

Вочевидь – це все, що Бог дозволив нам знати. Існують деякі небіблійні писання, що містять розповіді про юність Ісуса (наприклад, Євангеліє від Томи). Але в нас немає можливості дізнатися, чи є кожна з цих історій достовірною та надійною. Бог вирішив не розповідати нам багато про дитинство Ісуса – так що нам слід просто довіряти Йому в тому, що Він повідомив нам усе, що нам необхідно знати.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що відбувалося в дитинстві Ісуса?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries