settings icon
share icon
Запитання

Що таке ісламізм?

Відповідь


Ісламізм відрізняється від ісламу. Іслам – це релігія з декількома відгалуженнями, а ісламізм – це релігійний і політичний рух в ісламі, заснований на певних буквальних інтерпретаціях Корану. Зокрема ісламізм прагне привести суспільство у відповідність до шаріату – моральної та релігійної системи права, що походить із Корану. Шаріат визначає суворий моральний порядок щодо майже кожного аспекту суспільного й особистого життя – від правил торгівлі до особистої гігієни – і буквально тлумачить слово «іслам» (що означає «покора»), вимагаючи від кожної людини або підкоритися шаріату, або померти.

Ісламізм значною мірою носить політичний характер – ісламісти зацікавлені в завоюванні. Деякі з них вважають, що найкращий спосіб домогтися цього – революція чи вторгнення, приведення світу у відповідність з ісламізмом за допомогою терору та державної влади. Інші вважають, що найкраще досягати своїх цілей реформуванням суспільства з нуля.

Через тероризм, породжений ісламізмом, багато хто боїться мусульман. Частково цей страх є заслуженим. Навернення або смерть – дуже реальний і жахаючий аспект ісламізму. Але християни повинні пам’ятати – хоча кожен ісламіст є мусульманином, не кожний мусульманин – ісламіст. Насправді, багато мусульман стикаються з переслідуваннями з боку ісламістів за те, що не бажають підкорятися законам шаріату, походять з «неправильної» секти ісламу або живуть у неправильному суспільстві.

Якою є біблійна відповідь на ісламізм? Віруючі в Ісуса Христа мають думати про своїх ворогів як про загублених людей, на яких чекає вічність без Христа. Ісламісти потрапили в пастку темної та відчайдушної релігії, виконуючи волю сатани і водночас вважаючи, що вони виконують волю Бога. Ісус провіщав про людей, подібних до ісламістів: «Надходить час, коли кожний, хто вбиватиме вас, буде вважати, ніби тим служить Богові» (Івана 16:2; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Християн має втішати той факт, що цей світ не є нашою вічною оселею. Незалежно від того, чи «переможемо» ми у боротьбі з тероризмом та ісламізмом, чи ні, це не є нашим головним завданням. Христос сказав: «Царство Моє не від цього світу; якби Моє царство було від цього світу, Мої прибічники подбали би, щоб Мене не видали юдеям. Нині ж Моє царство не звідси» (Івана 18:36). Готуючись до смерті, Він нагадав усім, що Його народ перебуває тут не в ролі переможців, а в ролі рятівників; ми – посли любові та прощення Христа (2 Коринтянам 5:20).

«Ви чули, що було сказано: Люби ближнього свого і ненавидь свого ворога. А Я кажу вам: Любіть ваших ворогів, благословляйте тих, хто проклинає вас, робіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, які кривдять і переслідують вас, щоби бути вам синами вашого Отця, Того, Хто на небі» (Матвія 5:43-45). Ісламісти, буквально дотримуючись Корану, сповнені ненависті та жорстокості до тих, хто не підкоряється шаріату, – вони нічого не знають про Божу любов і прощення. Нам слід молитися за тих, хто опинився в пастці ісламізму, щоб вони пізнали істину про Ісуса Христа. Павло, «дихаючи погрозою і вбивством на Господніх учнів» (Дії 9:1), зустрівся з Ним і був народжений згори. Нехай те ж станеться і з лідерами та послідовниками ісламізму!

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке ісламізм?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries