Чи чує та чи відповідає Бог на молитви грішника або невіруючого?


Запитання: Чи чує та чи відповідає Бог на молитви грішника або невіруючого?

Відповідь:
В Євангелії від Івана 9:31 написано: «Адже відомо, що грішників Бог не слухає, але коли хто Бога шанує і чинить Його волю, того Він слухає» (тут і далі сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Також іноді кажуть, що «єдиною молитвою, яку Бог може вислухати від грішника, є молитва про спасіння». У зв’язку з вищенаведеним текстом, деякі люди вважають, що Бог не чує і/або не відповідає на молитви невіруючих. Тим не менше, у контексті цього вірша йдеться про те, що Бог не творить чудеса через невіруючого. У 1 Івана 5:14–15 сказано про те, що Бог відповідає на молитви, якщо вони узгоджуються з Його волею. Цей принцип, імовірно, стосується і невіруючих. Якщо грішник просить Бога про те, що відповідає Його волі, то ніщо не може перешкодити Богові відповісти на таку молитву – згідно зі Своєю волею.

У ряді інших віршів говориться про те, що Бог вислуховує та відповідає на молитви невіруючих. У більшості з цих випадків ідеться саме про молитву, але в одному або двох випадках Бог відповідав на крик серця (не вказується, чи був цей крик звернений до Бога). У деяких із цих випадків молитва була поєднана з каяттям. В інших випадках молитва стосувалася лише земних потреб або благословень, і Бог відповідав – чи то зі співчуття, чи ж у відповідь на справжній пошук або віру цієї людини.

Нижче наведені деякі місця з Біблії, що стосуються молитов від невіруючих:

Мешканці Ніневії молилися про збереження свого міста (Йони 3:5–10). Бог відповів на цю молитву, не виконавши Своїх погроз про знищення Ніневії.

Агара просила захистити свого сина Ізмаїла (Буття 21:14–19). Бог не тільки захистив його, але й щедро благословив.

У 1 Царів 21:17–29, зокрема у віршах 27–29, ідеться про Ахава, який постився та сумував у зв’язку з пророцтвом Іллі щодо його нащадків. Бог відповів, не накликаючи обіцяних покарань за життя Ахава.

Язичницька жінка з краю Тиру та Сидону молилася, щоб Ісус звільнив її дочку від демона (Марка 7:24–30). Ісус виконав її прохання.

Апостола Петра було відправлено до Корнилія, римського сотника, бо той був праведною людиною. У книзі Дії 10:2 говориться, що Корнилій «завжди молився Богу».

Бог дає обітниці, що стосуються всіх, віруючих і невіруючих, як, наприклад, обітниця з книги пророка Єремії 29:13: «І будете шукати Мене, і знайдете Мене, бо шукатимете Мене всім вашим серцем». Це стосується Корнилія (Дії 10:1–6). Але існує багато обітниць, які за своїм контекстом стосуються лише християн. Оскільки християни прийняли Христа як свого Спасителя, вони можуть сміливо підходити до престолу благодаті, щоб отримати допомогу у разі потреби (Євреїв 4:14–16). Їм також було сказано, що коли вони просять щось у відповідності з волею Божою, то Він почує їх і дасть згідно з їхніми проханнями (1 Івана 5:14–15). Є багато інших обітниць християнам про молитву (Матвія 21:22; Івана 14:13; 15:7).

Отже, так, є випадки, коли Бог не відповідає на молитви невіруючого. Водночас, у Своїй благодаті та милості Бог може втручатися в життя невіруючих у відповідь на їхні молитви.

English
Повернутися на стартову українську сторінку

Чи чує та чи відповідає Бог на молитви грішника або невіруючого?

Дізнайтеся, як ...

Провести вічність із Богом



Отримати прощення від Бога