settings icon
share icon
Запитання

Чи забороняє Бог задоволення?

Відповідь


Деякі люди уявляють собі Бога як жорстокого пана, що противиться будь-яким веселощам і задоволенням. Він для них – Бог серйозності та правил. Але це неточне та небіблійне зображення Господа.

Він створив нас здатними відчувати задоволення. Кілька місць у Святому Письмі говорять про наше задоволення та насолоду (наприклад, Псалом 15, Приповісті 15:13; 17:22). Краса творіння й різноманіття людства демонструють нам Божу творчу палітру. Багато хто з нас отримує задоволення від проводження часу на свіжому повітрі або спілкування з іншими людьми. Це добре і правильно. Бог бажає, щоб Його творіння насолоджувалося.

У Біблії ми бачимо, що насолоджується і Сам Господь. Наприклад, у Софонії 3:17 говориться, що Він утішається та радіє, споглядаючи на нас. Він також запровадив багато свят у Старому Завіті. Звичайно, в цих святах був дидактичний елемент, але вони однаково залишалися святами. Боже Слово також говорить про радість – послання Филип'янам і Псалми є двома книгами, де ми особливо часто з нею зустрічаємося. Ісус проголошує: «Злодій тільки на те закрадається, щоб красти й убивати та нищити. Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали» (Івана 10:10). Життя «подостатком» звучить як щось приємне.

Те, як Бог сформував людське тіло, вказує, що задоволення є складовою Його плану. Органи смаку та сприйняття є доказами того, що Він не забороняє задоволення. Чому їжа буває такою смачною? Чому запах квітів є таким ароматним? Чому масаж спини настільки приємний? Бо Господь так забажав. Задоволення було Його задумом.

Іноді ми вважаємо, що коли християни говорять про задоволення чи радість, вони мають на увазі лише радість від читання Біблії, роздумів або служіння. Ми, звичайно, насолоджуємося цими речами, але це не виключає інші види діяльності. Бог також створив нас для спілкування з іншими людьми та для відпочинку. Ми були створені для того, щоб насолоджуватися статусом Його дітей, використовувати таланти, які Він дарує, та брати участь у пропонованих Ним задоволеннях.

Безумовно, слід розрізняти види «задоволень» у цьому світі. Ми живемо в пропащому місці, де найкращі Божі задуми часто перекручуються. Якщо суспільство просто вважає, що якась діяльність є приємною, то це не означає, що вона до вподоби Йому (див. Галатам 5:19-21; Колосянам 3:5-10; 1 Коринтянам 6:12-17). Коли ми розглядаємо ці «радощі» світу, то виявляємо, що вони насправді не є здоровими для нас і не дають тривалого задоволення. Блудний син тішився гріхом, поки не закінчилися гроші; тоді він виявив, що радість гріха швидкоплинна (Луки 15:11-17). Це – неправдиві друзі, що залишають у нас лише порожнечу і тугу.

Важливо також усвідомлювати, що мета нашого життя – не задоволення. Гедонізм є хибною філософією. Ми були створені, щоб захоплюватися Господом (Псалом 36:4) і з вдячністю приймати те добре, що Він пропонує. Ще важливіше – ми були створені, аби мати стосунки з Ним.

Ні, Бог не проти задоволень. Він проти того, що узурпує Його місце в нашому житті. Іноді нам потрібно відмовитися від чогось швидкоплинного, щоб інвестувати у значно більше задоволення в Його Царстві. Ми не розчаруємося. Для тих, хто шукає Господа та Його праведність, у Нього є «завжди блаженство» (Псалом 16:11).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи забороняє Бог задоволення?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries