settings icon
share icon
Запитання

Як виглядає Бог?

Відповідь


«Бог є дух» (Івана 4:24; тут і далі – Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства), тому Його зовнішній вигляд неможливо порівняти з чим-небудь, що ми можемо описати. Вихід 33:20 говорить нам: «Та Мого обличчя ти побачити не зможеш, – сказав Він, – оскільки людина не може побачити Моє обличчя і залишитися живою». Будучи гріховними людськими істотами, ми не здатні побачити Бога в усій Його славі. Його вигляд занадто неприступний для нашої уяви та надто славний, щоби бути безпечно сприйнятим грішною людиною.

Біблія описує явлення Бога людям з різних приводів. Від цих випадків не слід чекати, що в них докладно зображено вигляд Бога, а радше те, що Бог відкриває Себе доступним для нас чином. Те, як насправді виглядає Бог, є за межами наших можливостей розуміння та опису. Бог дає нам лише поверхневі видіння того, як Він виглядає, щоб навчити нас істині про Себе, і не обов’язково для того, щоб ми могли зберегти Його образ у своєму розумі. Два місця, в яких вражаюче зображено дивовижний вигляд Бога, це Єзекіїла 1:26-28 та Об’явлення 1:14-16.

У книзі пророка Єзекіїла 1:26-28 сказано: «На ньому – подоба престолу, як вигляд каменя сапфіра, а над подобою престолу – подоба, наче вигляд людини вгорі. І я побачив, наче вигляд бурштину від подоби стегон і вище, а від подоби стегон і аж до долу я побачив, наче вигляд вогню, і його світло – довкола. Наче вигляд райдуги, коли є в хмарі в дні дощу, таким є видіння світла довкола». Об’явлення 1:14-16 проголошує: «Голова ж Його і волосся – білі, немов біла вовна, мов сніг, а Його очі – як полум’я вогню, а Його ноги подібні до блискучої бронзи, наче в печі розпеченої, а Його голос – наче шум великої води. У Своїй правій руці Він тримав сім зірок, і з Його вуст виходив двосічний гострий меч, а обличчя Його – мов сонце, що сяє у своїй силі».

Ці уривки демонструють спроби Єзекіїла та Івана якнайкраще зобразити зовнішність Бога. Їм доводилося використовувати символічну мову, щоб описати те, щодо чого в людській мові не знаходилося слів, – «немов», «наче вигляд» тощо. Ми знаємо, що коли потрапимо на небеса, то «побачимо Його таким, який Він є» (1 Івана 3:2). Гріха більше не буде, і ми зможемо сприймати Бога в усій Його славі.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як виглядає Бог?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries