Чому Бог ненавидить розлучення?


Запитання: Чому Бог ненавидить розлучення?

Відповідь:
Коли йдеться про ставлення Бога до розлучення, часто цитується текст із Малахії 2:16. «Адже Я ненавиджу розлучення, – говорить Господь, Бог Ізраїлю…» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Але цей уривок каже про щось значно глибше. Якщо ми почнемо з 13-го вірша, то прочитаємо наступне: «І ще щось інше ви робите: слізьми зрошуєте Господній жертовник, супроводжуючи це дійство плачем і стогнанням, тоді як Господь вже не звертає уваги на ваші дари й не приймає їх доброзичливо з ваших рук. Ви питаєте: Чому? А тому що Господь був Свідком між тобою і між дружиною твоєї юності, яку ти зрадив, хоч вона твоя подруга й твоя законна дружина. Хіба Бог не створив їх (чоловіка й жінку), як одне ціле, учинивши причетними до Його Духа? І чого Він прагне? Хіба не потомства від Бога? Тому бережіть ваш (високий) дух, відносно дружини своєї юності, не зраджуючи її!».

З цього уривка ми дізнаємося про декілька речей. По-перше, Бог не вислуховує прохання про благословення від тих, хто порушив шлюбний завіт. У 1 Петра 3:7 сказано: «Так само чоловіки: живіть зі своїми дружинами в порозумінні, поводячись, немов з тендітною вазою, сповненою жіночості, виявляючи їм шану як співспадкоємцям благодаті життя, щоб не було перепон для ваших молитов» (виділено автором). Існує пряма залежність між ставленням чоловіка до дружини й ефективністю його молитов.

Господь чітко пояснює, чому так високо цінує шлюб між чоловіком і дружиною. Він каже, що саме Він «створив їх (чоловіка й жінку), як одне ціле» (Малахії 2:15). Шлюб був Його ідеєю. Якщо Він його задумав, то Він його й визначив. Будь-яке відхилення від Його замислу є огидним для Нього. Шлюб не є контрактом – це завіт. Розлучення руйнує всю концепцію завіту, яка дуже важлива для Бога.

У Біблії Господь часто наводить ілюстрації, навчаючи духовним реаліям. Коли Авраам запропонував у жертву свого сина Ісака, це було зображенням того дня, коли, сотні років по тому, Господь Бог пожертвує Своїм єдиним Сином (Буття 22:9; Римлянам 8:32). Коли Бог вимагав кровного жертвоприношення для прощення гріхів, Він змальовував картину досконалої жертви, яку Він Сам мав здійснити на хресті (Євреям 10:10).

Шлюб – це ілюстрація завіту, який Господь уклав зі Своїм народом (Євреям 9:15). Завіт – це непорушне зобов’язання, і Він бажає, щоб ми розуміли, наскільки це серйозно. Розлучення з тим, із ким ми уклали завіт, є насмішкою над створеною Ним концепцією стосунків завіту. Церкву (тих, хто визнав Ісуса своїм Спасителем і Господом) подано у Святому Письмі «наче чисту діву» Христа, Його наречену (2 Коринтянам 11:2; Об’явлення 19:7-9). Ми як Його народ «перебуваємо у шлюбі» з Ним через запроваджений Ним завіт. Аналогічний опис щодо Бога й Ізраїлю міститься в Ісаї 54:5.

Установивши шлюб в Едемському саду, Господь створив його як образ найбільшої єдності, яку люди лише можуть собі уявити (Буття 2:24). Він бажав, аби ми зрозуміли зв’язок, який можемо мати з Ним через викуплення (1 Коринтянам 6:17). Коли чоловік або дружина вирішують порушити цей шлюбний завіт, це затьмарює картину Його завіту з нами.

Текст у Малахії 2:15 містить ще одну причину, з якої Господь ненавидить розлучення, – через потомство «від Бога». Його задум щодо сім’ї полягає в тому, щоб один чоловік та одна жінка присвятили себе одне одному на все життя й виховували дітей, які би також розуміли концепцію завіту. Діти, виховані у здоровій, повній сім’ї, мають значно більше шансів вступити в успішний шлюб.

Коли в Ісуса запитали, чому закон припускав розлучення, Він відповів, що Бог дозволив це тільки «через вашу жорстокість ... але спочатку так не було» (Матвія 19:8). Господь ніколи не бажав, аби розлучення було складовою людського життя, і Він засмучується, коли ми робимо запеклими свої серця та порушуємо завіт, заснований Ним.

English
Повернутися на стартову українську сторінку

Чому Бог ненавидить розлучення?

Дізнайтеся, як ...

Провести вічність із Богом



Отримати прощення від Бога