settings icon
share icon
Запитання

Чому Бог ненавидить гріх?

Відповідь


Бог ненавидить гріх, бо це – цілковита протилежність Його природи. Псалмоспівець описує це так: «Бо Ти не є Богом, Який може погодитися з беззаконням, Ти не любиш того, хто чинить зло» (Псалом 5:5; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Господь ненавидить гріх, бо Він – святий; святість є найвизначнішою рисою Його характеру (Ісаї 6:3; Об'явлення 4:8). Вона сповнює все Його єство й уособлює Його моральну досконалість та абсолютну свободу від будь-яких вад (Псалом 89:36; 92:16; Римлянам 9:14).

Те, як Біблія подає ставлення Бога до гріха, характеризується сильним почуттям ворожості, огиди й цілковитої неприязні. Наприклад, гріх описується як свіжі виразки (Ісаї 1:6), важкий тягар (Псалом 38:5), нечистота (Титу 1:15; 2 Коринтянам 7:1), провина (Матвія 6:12-15), темрява (1 Івана 1:6) і багряна пляма (Ісаї 1:18).

Бог ненавидить гріх з тієї простої причини, що гріх відділяє нас від Нього: «Ні! Це ваші провини відділили вас від вашого Бога, і ваші гріхи закрили від вас Його обличчя так, що не чує» (Ісаї 59:2; див. також Ісаї 13:11 та Єремії 5:25). Саме гріх змусив Адама і Єву сховатися від Господа «серед дерев раю» (Буття 3:8). Гріх завжди спричиняє розділення, і те, що Бог ненавидить його, означає, що Він ненавидить і той факт, що ми відокремлені від Нього. Його любов вимагає відновлення, що, у свою чергу, вимагає святості.

Господь також ненавидить гріх через його підступність – захоплюючи нашу увагу світськими задоволеннями, він позбавляє нас небесних благословень. Ті, кому прощені гріхи, можуть сказати: «…у присутності Твоїй повнота радості; у Твоїй правиці розкошування навіки» (Псалом 16:11). Триматися гріха – значить відвернутися від дарів Божих, Який має наміри про наш «спокій, а не про лихо, аби забезпечити вас добробутом у майбутньому й надією» (Єремії 29:11). Ненависть Господа до гріха означає, що Він любить Свій народ і бажає благословити його.

Інша причина, з якої Бог ненавидить гріх, полягає в тому, що гріх засліплює нас для істини. Ісус порівняв псевдовчителів зі «сліпими проводирями сліпих» (Матвія 15:14). Іван сказав, що «хто ненавидить свого брата, той – у темряві, він ходить у пітьмі й не знає, куди йде, бо темрява зробила його очі незрячими» (1 Івана 2:11). Гріх має наслідки, які грішник часто ігнорує. «Не обманюйтеся, – Бог осміяний бути не може. Бо що лише людина посіє, те й пожне» (Галатам 6:7; див. також Числа 32:23). Бог ненавидить гріх з тієї ж причини, що світло ненавидить темряву, а істина ненавидить неправду. Він бажає, щоб Його діти мали повноту «розуміння і … пізнання таємниці Бога і Отця та Христа» (Колосянам 2:2), а гріх цьому заважає.

Бог ненавидить гріх, бо він поневолює нас і зрештою призводить до знищення. Подібно до того, як гріх Самсона призвів до його фізичної сліпоти та полону (Суддів 16:21), наш гріх призведе до духовної сліпоти й рабства. «Хіба ви не знаєте, що кому віддаєте себе як раби на послух, рабами того ви і є; кого слухаєте: або гріха – на смерть, або послуху – на праведність?» (Римлянам 6:16). Бог є джерелом життя та пропонує це життя всім віруючим. Проте гріх перешкоджає цьому.

Господь ненавидить гріх, бо той зменшує нашу любов до Нього. В Біблії сказано: «Не любіть світу, ні того, що у світі: коли хто любить світ, у тому немає любові Отця. Адже все, що у світі, це: пожадливість тіла, пожадливість очей і життєва гордість; це не від Отця, а від світу» (1 Івана 2:15-16). Яків попереджає нас про небезпеку прийняття світу: «…хіба ви не знаєте, що любов світу – це ворожнеча проти Бога? Адже хто хоче дружити зі світом, той стає ворогом Божим» (Якова 4:4). Ніхто не може служити двом панам (Луки 16:13), і нам слід обирати між гріхом і праведністю.

Будучи віруючими, ми маємо ненавидіти гріх, як і Бог. Ми – «сини світла й сини дня. Ми не належимо ні ночі, ні темряві» (1 Солунянам 5:5). Нам слід визнати, що ми – «рід вибраний, царське священство, святий народ» (1 Петра 2:9). Ми не можемо стати святими самостійно, але Господь дає Свого Святого Духа, щоб освятити нас (2 Солунянам 2:13). Ми маємо Його обітницю про підтримку в боротьбі з гріхом (1 Коринтянам 1:8).

Ми ненавидимо гріх, бо він відокремлює нас від Бога. Ми ненавидимо його, бо він зменшує нашу любов і притупляє сумління, зв'язуючи й засліплюючи нас. Ми ненавидимо його, бо він засмучує Святого Божого Духа (Ефесянам 4:30). І наша молитва відлунює слова з 1 Солунянам 5:23: «А Сам Бог миру нехай повністю освятить вас: нехай ваш дух, душа й тіло бездоганно будуть збережені в цілості до приходу нашого Господа Ісуса Христа».

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чому Бог ненавидить гріх?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries