settings icon
share icon
Запитання

Чому Бог дозволяє сатані нападати на нас?

Відповідь


Атаки сатани на нас здійснюються різноманітними шляхами. По-перше, він використовує нечестивий світ (контрольований ним – 1 Івана 5:19), щоб розпалити в нас тілесні бажання, які спокушують до гріха. По-друге, він використовує невіруючий світ, намагаючись обманути нас світською «мудрістю», яка відкидає Божу істину. По-третє, він використовує фальшивих християн, аби ввести нас в оману хибним євангелієм, зосередженим на фальшивому «Ісусі». По-четверте, він іноді фізично уражує нас або наших близьких хворобами, злочинністю, трагедіями чи переслідуваннями. Знаючи, що Бог є суверенним правителем всесвіту, ми природно питаємо: чому Він дозволяє сатані нападати на нас?

Біблія навчає, що Господь дає сатані певну свободу (див. Йова 1:12), однак ця свобода завжди обмежена. Сатана не може робити все, що йому заманеться. Він бажає атакувати Божих дітей (див. 1 Петра 5:8), і його наміри завжди лихі; він – убивця (Івана 8:44). І навпаки, наміри Бога у тому, що Він дозволяє деякі сатанинські атаки, завжди націлені на добре; Він любить Своїх дітей (1 Івана 4:16). Йосип зазнав багатьох випробувань у своєму житті, проте зрештою з упевненістю казав про дві протилежні цілі тих подій: «Ви задумували були на мене зло, та Бог задумав те на добре» (Буття 50:20).

Ми не можемо винити Бога в тому, що коїть сатана. Наша вразливість перед його атаками почалася з рішення Адама слідувати оманливим порадам змія в Едемському саду. Коли сатана напав на Йова, позбавивши його родини, багатства та здоров'я, той не звинувачував Господа. Зверніть увагу на його слова в Йова 1:21-22: «та й сказав: "Я вийшов нагий із утроби матері своєї, і нагий повернусь туди, в землю! Господь дав, – і Господь узяв… Нехай буде благословенне Господнє Ім'я!" При всьому цьому Йов не згрішив, і не сказав на Бога нічого безумного!».

Зазнаючи нападок сатани, віруючі можуть довіряти істині в Римлянам 8:28: «І знаємо, що тим, хто любить Бога, хто покликаний Його постановою, усе допомагає на добре». Тому – так, з нами траплятимуться хороші й погані речі, але всі вони задумані, щоб досягнути добрих Божих цілей. Отже, навіть нападки сатани, будучи злими, можуть і будуть мати хороші наслідки, оскільки Бог використовує їх, аби робити нас схожими на Христа, Його Сина (див. Римлянам 8:29). Сатанинські атаки разом з усіма іншими негараздами можуть спонукати віруючих більше любити Господа, більше опиратися злу, виявляти терпіння та зміцнюватися у своїй вірі багатьма іншими шляхами. Слава Богу за Його могутній захист! Будемо вдячні Йому за план, який приводить до того, що все – навіть нападки сатани – нам «на добре»!

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чому Бог дозволяє сатані нападати на нас?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries