settings icon
share icon
Запитання

Що означає бути чоловіком-християнином згідно з Біблією?

Відповідь


У Біблії стільки сказано про те, що означає бути чоловіком-християнином, що на цю тему можна написати цілу книгу. Фактично, чимало книг і були написані про це. Наша стаття містить лише короткий огляд.

Найвиразніший опис чоловіка-християнина міститься в Ефесянам 5:15-33. У цьому тексті закладена вся суть того, що на думку Павла означає перебувати у Христі, тобто мати правильні стосунки з Богом. У порадах апостола дружині-християнці, починаючи з 23-го вірша, пояснюється, що їй слід визнавати у своєму чоловікові такого ж лідера, яким є Христос для Його улюбленої церкви. Через два речення (вірш 25) Павло каже те саме безпосередньо чоловіку-християнину. Отже, християнська модель поведінки чоловіка – це Сам Ісус Христос. Інакше кажучи, Господь очікує, що чоловіки-християни любитимуть своїх дружин самовіддано, повністю й беззастережно – так само, як наш Спаситель любить нас.

Чоловік-християнин має бути готовий віддати все – включаючи і своє життя, якщо буде потрібно – заради блага та благополуччя своєї дружини. Божий план полягає в тому, щоб чоловік і дружина стали одним цілим (Марка 10:8), тому все, що є в чоловіка, належить дружині. У любові немає егоїзму (1 Коринтянам 13:5) – є лише віддача. Почуття чоловіка-християнина до своєї дружини виходять за межі захоплення, романтики або сексуального потягу. Їхні стосунки засновані на істинній любові – дусі самопожертви, що віддзеркалює Бога. Чоловік-християнин більше зацікавлений у благополуччі своєї дружини, ніж у своєму власному. Він сприяє її духовному добробуту як співспадкоємиці вічного життя (1 Петра 3:7). Він не питає, що може отримати від неї, а думає про те, що може зробити для неї.

У посланні до Ефесян 5 описується, як люблячий чоловік-християнин є інструментом любові Христа стосовно своєї дружини, а також взірцем цієї любові до Його церкви. Яка це честь! І яка відповідальність. Тільки підкоряючись живій силі Ісуса, чоловік може виконати це покликання. Ось чому він має покладатися на силу Святого Духа (Ефесянам 5:18), та з поваги до Спасителя присвятити себе служінню своїй дружині (вірш 21 і решта уривку).

Багато про чоловіка-християнина також сказано як про батька. Ролі чоловіка та батька переплітаються. Бог наділив чоловіка і жінку сексуальністю для багатьох цілей. Одна з них – дарувати нам радість продовження людського роду, заселення землі поколіннями, що носять Ім’я Господа та віддзеркалюють Його образ (див. Буття 1:27-28; 2:20-25; Повторення Закону 6:1-9; Ефесянам 6:4). Сім’я, християнська сім’я, перебуває в центрі Божого задуму щодо людства та є фундаментом нашого суспільства. Чоловік є головою цієї сім’ї. Так само, як чоловік-християнин не може любити та направляти свою дружину без сили Святого Духа, він і не зможе без неї любити та виховувати своїх дітей у науці Господній. На чоловіків і батьків покладена як велика відповідальність, так і великий привілей. Прагнучи до Бога та слідуючи за Ним, вони добре служитимуть своїм сім’ям і приноситимуть честь Ісусу Христу.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає бути чоловіком-християнином згідно з Біблією?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries