settings icon
share icon
Запитання

Що означає натхнення Біблії?

Відповідь


Коли люди стверджують, що Біблія натхненна, вони мають на увазі той факт, що Бог вплинув на людських авторів Святого Письма таким чином, що написане ними стало істинним Словом Божим. Натхнення говорить нам про той факт, що Біблія насправді містить Божі істини, і це робить її унікальною, порівняно з іншими книгами.

Хоч у розумінні того, до якої міри Біблія натхненна, існують розбіжності, вона сама стверджує, що кожне слово, кожна її частина натхненна Богом (1 Коринтянам 2:12-13; 2 Тимофію 3:16-17). Така позиція часто називається «повним буквальним натхненням». Це означає, що натхнення поширюється на всі слова (буквальне натхнення), а не тільки на поняття чи ідеї, а також на всі частини і теми Письма (повне натхнення). Деякі люди вважають, що натхненними є тільки деякі частини Біблії чи думки і поняття, що стосуються релігії, але ці погляди не відповідають твердженням самої Біблії. Повне буквальне натхнення є важливою характеристикою Божого Слова.

Масштаб натхнення добре видно із 2 Послання до Тимофія 3:16-17: «Усе Писання Богом надхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності, щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова». Ці вірші говорять нам, що Бог надихнув усе Святе Письмо і що все воно корисне для нас. Не тільки окремі уривки Біблії, що стосуються релігії, натхненні, а всі і кожна частина – від Буття до Відкриття – є істинним Словом Божим. Завдяки Божому натхненню, Біблія є авторитетною у вірі та достатньою для повчання в тому, як налагодити правильні відносини з Богом, для «виховання в праведності». Біблія стверджує, що є не тільки натхненною Богом, а також здатною змінювати нас і робити досконалими, належно підготовленими до добрих справ.

Інший текст, що стосується натхнення Святого Письма, знаходиться у 2 Посланні Петра 1:21. Він говорить нам, що «пророцтва ніколи не було з волі людської, а звіщали його святі Божі мужі, проваджені Духом Святим». Цей вірш допомагає нам зрозуміти, що, хоча Біблію писали люди, слова, написані ними, насправді були словами Бога. Незважаючи на той факт, що Бог використовував людей з різноманітними характерами і стилями написання, Він надихнув абсолютно кожне слово, яке було зафіксоване ними. Ісус Сам підтвердив повне буквальне натхнення Письма кажучи: «Не подумайте, ніби Я руйнувати Закон чи Пророків прийшов, – Я не руйнувати прийшов, але виконати. Поправді ж кажу вам: доки небо й земля не минеться, – ані йота єдина, ані жаден значок із Закону не минеться, аж поки не збудеться все» (Матвія 5:17-18). У цих текстах Ісус підсилює точність Письма аж до найменших деталей і розділових знаків, тому що воно – істинне Боже Слово.

Так як Святе Письмо є натхненним Божим Словом, ми можемо зробити висновок, що воно безпомилкове й авторитетне. Правильне розуміння Бога приведе людину до правильного розуміння і Його Слова. Оскільки Бог всемогутній, всезнаючий і повністю досконалий, Його Слова за своєю природою володітимуть такими ж характеристиками. Вірші, які підтверджують натхнення Біблії, також встановлюють, що вона є незаперечним і авторитетним Божим Словом, адресованим людству.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає натхнення Біблії?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries