settings icon
share icon
Запитання

Чи відповідають Біблії такі книги, як «90 хвилин на небі» та «23 хвилини у пеклі»?

Відповідь


У зв’язку з останніми бестселерами «Небеса реальні» Тодда Барпо, «90 хвилин на небесах» Дона Пайпера та «23 хвилини в пеклі» Білла Візе виникає запитання: чи дає Бог сьогодні людям видіння раю й пекла? Чи можливо, щоб Він забирав людей на небо та/або в пекло, а потім повертав, аби передати нам відповідне повідомлення? У твердженнях, на яких базуються ці останні книги, немає нічого нового. Такі книги, як «Божественне одкровення пекла», «Божественне одкровення небес» Мері Бакстер і «Ми побачили небеса» Робертса Лайардона, були опубліковані багато років тому. Головне питання – чи базуються їхні заяви на Біблії?

По-перше, важливо зазначити, що, звичайно ж, Бог може дати людині видіння раю чи пекла. Апостол Павло говорить саме про таке видіння у 2 Коринтянам 12:1-6. Ісая пережив дивовижний досвід, описаний у 6 розділі його книги. Так, цілком можливо, що Пайпер, Візе, Бакстер та інші насправді побували на небесах / у пеклі та повернулися назад. Зрештою, лише Богові відомо, чи правдиві ці твердження або ж є результатом неправильного сприйняття, перебільшення, чи, що гірше, відвертою неправдою. Єдиним засобом перевірки для нас є порівняння видінь і досвідів із Божим Словом.

Якби Бог насправді дав людині видіння раю або пекла, то ми можемо бути певні в одному – воно би цілковито відповідало Його Слову. Таке видіння неба аж ніяк не буде суперечити місцям зі Святого Письма, як наприклад, 21-22 розділам Об’явлення. Крім цього, якби Бог справді надав кільком людям видіння раю чи пекла, то вони б у жодному разі не суперечили одне одному. Так, видіння можуть відрізнятися та зосереджуватися на різних складових, але вони не будуть суперечливими.

Стосовно ж кожної книги, написаної будь-яким автором: «Усе досліджуючи, тримайтеся доброго! Стережіться лихого в усякому вигляді!» (1 Солунянам 5:21-22). Якщо ви читаєте ці книги, сприймайте їх критично. Завжди порівнюйте сказане автором із написаним у Святому Письмі. Найголовніше, ніколи не дозволяйте чиємусь досвіду та інтерпретації цього досвіду впливати на ваше розуміння Біблії. Вона має використовуватися для інтерпретації досвідів, а не навпаки. Будьте благословенні та підбадьорені свідченнями інших людей, але не дозволяйте їм ставати основою вашої віри чи життя з Богом.

Загалом, ми вважаємо «90 хвилин на небесах» Дона Пайпера та «Небеса реальні» Тодда Барпо найбільш правдоподібними та відповідними Біблії з усіх доступних книг. Очевидно, що Пайпер і Барпо підійшли до цього питання зі смиренням та чесністю. Походили ці видіння насправді від Бога, чи ні, – описувані досвіди видаються дивовижними. Знову-таки, читайте із належною критичністю та відданістю Біблії як досконалому джерелу істини.

Коли апостол Павло «до раю був узятий», «чув він слова невимовні, що не можна людині їх висловити» (2 Коринтянам 12:4). Апостол Іван (Об’явлення 10:3-4) і пророк Даниїл (Даниїла 8:26; 9:24; 12:4) так само отримували вказівки приховати деякі аспекти побачених ними видінь. Здається досить дивним, що Бог наказав Павлу, Даниїлу та Івану утаювати те, що Він показав їм, лише для того, щоб через 2000 років дати ще детальніші видіння разом із дозволом на цілковите розкриття інформації людям. Ми стверджуємо, що книги, в яких говориться про видіння та подорожі на небеса і в пекло, слід сприймати скептично та, найголовніше, через призму Біблії.


Повернутися на стартову українську сторінку

Чи відповідають Біблії такі книги, як «90 хвилин на небі» та «23 хвилини у пеклі»?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries