settings icon
share icon
Запитання

Що означає число «144 000»?

Відповідь


Книга Об’явлення завжди була складною для тлумачення. Вона сповнена живих образів і символів, які інтерпретуються людьми по-різному, в залежності від їхнього загального уявлення про книгу. Існує чотири головних інтерпретаційних підходи до книги Об’явлення:

1) претеристичний (прихильники якого розглядають усі чи більшість подій, описаних у книзі, як такі, що відбулися до кінця I століття);

2) історичний (Об’явлення – як огляд історії церкви від апостольських часів до сучасності);

3) ідеалістичний (Об’явлення – як зображення боротьби між добром і злом);

4) футуристичний (Об’явлення – як пророцтво про майбутні події).

Із цих підходів тільки футуристичний інтерпретує Об’явлення тим же граматично-історичним методом, що й решту Писання. Він також відповідає твердженню, записаному в самій книзі Об’явлення, про те, що вона містить пророцтва (Об’явлення 1:3; 22:7, 10, 18–19).

Таким чином, відповідь на питання «що означає число 144 000?», залежатиме від інтерпретаційного підходу, що застосовується до книги Об’явлення. За винятком футуристичного підходу, всі інші тлумачать це число символічно – як таке, що представляє церкву, що означає повноту (тобто, повна кількість) церкви. Але якщо сприймати наступний текст дослівно: «І почув я число відмічених – сто сорок чотири тисячі позначених печаттю – від усіх племен синів Ізраїля» (Об’явлення 7:4), то ніщо в ньому не вказує на інші можливі значення, крім буквального числа юдеїв – 12 тисяч з кожного племені «синів Ізраїлевих». Більше того, ніде в Новому Завіті не згадується, що Ізраїль можна замінювати церквою.

Ці юдеї були «запечатані», тобто отримали особливий Божий захист від небесних судів і від антихриста, щоб виконати свою місію під час періоду Лиха (див. Об’явлення 6:17, де люди задаються питанням про те, хто зможе встояти перед грядущим Божим гнівом). Лихо – це семирічний період часу в майбутньому, коли Бог направить небесні суди на людей, які відкинули Його, та завершить Свій план спасіння ізраїльського народу. До такого висновку можна дійти, вивчаючи Божественне відкриття пророкові Даниїлу (Даниїла 9:24–27). Сто сорок чотири тисячі юдеїв є, деякою мірою, «першими плодами» викупленого Ізраїлю (Об’явлення 14:4), згідно з передбаченнями біблійних пророцтв (Захарії 12:10; Римлянам 11:25–27). Їхньою місією буде євангелізація світу після Підхоплення та проголошення Доброї Звістки під час періоду Лиха. В результаті їхнього служіння, мільйони – «величезний натовп, якого злічити ніхто не міг, з кожного народу, покоління, народності й племені» (Об’явлення 7:9) – увірують у Христа.

Розбіжності щодо 144 тисяч, значною мірою, є результатом помилкової доктрини Свідків Єгови. Вони стверджують, що 144 000 – це граничне число обраних людей, які будуть правити з Христом на небесах і проведуть вічність із Богом. Вони мають, як кажуть Свідки Єгови, небесну надію. Ті, що не ввійшли в це число, насолоджуватимуться так званою земною надією – раєм на землі під проводом Христа і 144 тисяч. Очевидно, що це є вченням про кастове суспільство у вічності, з правлячим класом (144 тис.) і підданими. Ця доктрина про «два класи» не має біблійного підґрунтя. Справді, згідно з Об’явленням 20:4, будуть люди, які правитимуть у тисячолітньому царстві з Христом. Вони представлятимуть церкву (віруючих в Ісуса Христа), старозавітних праведників (віруючих, які померли до першого пришестя Христа) і праведників Лиха (що прийняли Христа під час Лиха). Тим не менше, Біблія не встановлює чисельного обмеження для цієї групи. Більше того, тисячолітнє царство відрізняється від вічності, що розпочнеться після завершення тисячолітнього періоду. В той час Бог поселиться з нами в Новому Єрусалимі. Він буде нашим Богом, а ми – Його народом (Об’явлення 21:3). Спадщина в Христі та печать Святого Духа (Ефесянам 1:13–14) належатимуть нам, і всі ми будемо співспадкоємцями Христа (Римлянам 8:17).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає число «144 000»?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries