settings icon
share icon
Soru

Melekler doktrini nedir?

Yanıt


Melekler doktrini melekler konusunda etütlerdir. Günümüzde melekler hakkında Kutsal Kitap’a uymayan birçok görüş vardır. Bazıları, meleklerin ölmüş insanlar olduğuna inanır. Diğerleri meleklerin kişisel olmayan güç kaynakları olduğuna inanır. Daha başkaları ise meleklerin varlığını tamamen inkâr eder. Kutsal Kitap’a uygun melekler doktrini anlayışı bu sahte inançları düzeltecektir. Melekler doktrini, bize Kutsal Kitap’ın melekler hakkında ne söylediğini bildirir. Bu, meleklerin insanlarla olan bağlantısı ve Tanrı’nın amaçlarına hizmetlerinin etüdüdür. Aşağıda melekler doktrinindeki bazı önemli konular yer alır:

Kutsal Kitap, melekler hakkında ne der? Melekler, insanlardan farklı bir varlıklar düzenidir. İnsanlar öldükten sonra melek olmazlar. Melekler hiçbir zaman insan olmamışlardır ve olmayacaklardır. İnsanlık gibi, melekleri de Tanrı yaratmıştır.

Melekler erkek mi, kadın mıdır? Kutsal Kitap’ın, melekler hakkında erkek ya da kadın olarak bir cinsiyet desteklediğini söyleyemeyiz. Kutsal Yazılar’da bir meleğin cinsiyetinden söz edildiği her zaman bu erkektir (Yaratılış 19:10,12; Vahiy 7:2; 8:3; 10:7) ve meleklere verilen isimler genelde erkek isimleri sayılan Mikail ve Cebrail’dir.

Bizim koruyucu meleklerimiz var mı? İyi meleklerin inanlıları korumaya, bilgi vermeye, insanlara yol göstermeye yardım ettiği ve genel olarak Tanrı’nın çocuklarına hizmet ettikleri kuşkusuzdur. Zor olan soru, her kişinin ya da her inanlının kendisine atanmış bir meleği olup olmadığıdır.

Rab’bin meleği kimdir / ya da nedir? “Rab’bin meleği”nin kesin kimliği Kutsal Kitap’ta verilmemiştir. Ancak, kimliği konusunda birçok önemli “ipucu” vardır.

Keruvlar nedir? Keruvlar melek midirler? Keruvlar, Tanrı’ya tapınma ve övgü işini yapan meleksel varlıklardır. Tanrı’nın övgülerini ilahi halinde söylemeye ek olarak, ayrıca Tanrı’nın yüceliği ve halkıyla birlikte kalan varlığının gözle görünür hatırlatıcılardır.

Seraflar nedir? Seraflar melek midir? Yeşaya 6. Bölüm, Kutsal Kitap’ın seraflardan kesin bir şekilde söz ettiği tek yerdir. Seraflar (“ateşli, yanan varlıklar”), Yeşaya peygamberin Tanrı’yı tapınakta gördüğü görümle bağlantılı olan meleksel varlıklardır.

Melekler doktrini bize Tanrı’nın meleklere bakış açısını bildirir. Melekler, Tanrı’ya tapınan ve itaat eden kişisel varlıklardır. Tanrı bazen insanlığın akışına “müdahale” etmeleri için melekleri gönderir. Melekler doktrini, Tanrı’nın melekleri ve İblis ve şeytanları arasında var olan savaşı anlamamıza yardım eder. Melekler doktrinini doğru bir şekilde anlamak çok önemlidir. Meleklerin tıpkı bizim gibi yaratılmış varlıklar olduğunu anladığımızda, meleklere tapmanın ya da onlara dua etmenin sadece Tanrı’yı, sadece Kendisine ait olan yücelikten yoksun bıraktığını anlarız. Oğlunu bizim için ölmesi üzere gönderen, bizi seven, bizimle ilgilenen ve tapınmamıza tek layık Olan melekler değil, Tanrı’dır.

Melekler doktrini hakkındaki anahtar bir ayet İbraniler 1:14’dür: "Bütün melekler kurtuluşu miras alacaklara hizmet etmek için gönderilen görevli ruhlar değil midir?"

English



Türkçe anasayfaya dön

Melekler doktrini nedir?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries