settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap karma hakkında ne der?

Yanıt


Karma, Budist ve Hindu dinlerinde bulunan teolojik bir kavramdır. Hayatınızı nasıl yaşadığınızın reenkarnasyondan sonraki hayatınızın niteliğini belirleyeceği düşüncesidir. Eğer şimdiki hayat sırasında bencillikten uzak, şefkatli ve kutsal iseniz reenkarnasyonla (yeni bir yeryüzüne ait yeni bir bedenle doğmakla) yeni bir yaşam almaya ödüllendirilirsiniz. Ancak eğer bencillik ve kötülük dolu bir yaşam sürerseniz hoş olmayan bir yaşam sürmek üzere geri gelirsiniz. Yani, bir sonraki hayatta bu hayatta ektiklerinizi biçersiniz. Karma, reenkarnasyona olan teolojik inancı temel alır. Kutsal Kitap, reenkarnasyon düşüncesini reddeder, bu yüzden de karma düşüncesini desteklemez.

İbraniler 9:27, “İnsanın bir kez ölmesi, sonra da yargılanması kaçınılmaz olduğu gibi …” der. Bu ayet, Hristiyanlar için reenkarnasyon ve karma olasılığını ortadan kaldırır. İlk olarak, bizim “sadece bir tek kez ölmek üzere yaratıldığımızı” bildirir, bu da insanların sadece bir tek doğdukları ve bir tek kez öldükleri anlamına gelir. Reenkarnasyon teorisinde var olan sonsuz bir yaşam, ölüm ve yeniden doğma döngüsü yoktur. İkinci olarak, ölümden sonra yargılandığımızı bildirir, bu da reenkarnasyon ve karmadaki daha iyi bir hayat sürmek için ikinci bir şans olmadığı anlamına gelir. Tanrı’nın planına göre yaşam ve yaşama konusunda bir tek şansımız vardır, hepsi o kadardır.

Kutsal Kitap, ekmek ve biçmekten çok söz eder. Eyüp 4:8, “Benim gördüğüm kadarıyla, fesat sürenler,

kötülük tohumu ekenler ektiklerini biçiyor” der. Mezmur 126:5, “Gözyaşları içinde ekenler, sevinç çığlıklarıyla biçecek” der. Luka 12:24, “Kargalara bakın! Ne eker, ne biçerler; ne kilerleri, ne ambarları vardır. Tanrı yine de onları doyurur. Siz kuşlardan çok daha değerlisiniz!” der. Bu ayetlerin her birinde ve ekmek ve biçmekle ilgili bütün diğer ayetlerde, hareketlerinizin ödüllerini almak, gelecekteki bir yaşamda değil, bu hayatta gerçekleşen bir şeydir. Bu günümüzde gerçekleşen bir etkinliktir ve biçtiğiniz meyvelerin yapmış olduğunuz davranışlarla orantılı olduğunu ayetler açıkça bildirir. Ayrıca, bu hayatta ektikleriniz, öbür dünyadaki ödülünüzü ya da cezanızı da etkileyecektir.

Bu öbür dünya, yeryüzünde bir başka bedenle yeniden doğmak ya da reenkarnasyon anlamına gelmez. Ya sonsuzluk boyunca cehennemde azap çekmek (Matta 25:46) ya da sonsuzluk boyunca Kendisiyle yaşayabilmemiz için ölen İsa’yla birlikte sonsuzluğu cennette geçirmektir. Yeryüzündeki hayatımız buna odaklı olmalıdır. Elçi Pavlus, Galatyalılar 6:8-9’da şöyle yazmıştır: “Tanrı sözünde eğitilen, kendisini eğitenle bütün nimetleri paylaşsın. Aldanmayın, Tanrı alaya alınmaz. İnsan ne ekerse onu biçer. Kendi benliğine eken, benlikten ölüm biçecektir. Ruh'a eken, Ruh'tan sonsuz yaşam biçecektir.”

Son olarak, İsa’nın çarmıhta ölümünün bizim sonsuz yaşamı biçmemizle sonuçlandığını ve bize sonsuz yaşamı verenin İsa’ya iman etmek olduğunu her zaman hatırlamalıyız. Efesliler 2:8-9 şöyle der: “İman yoluyla, lütufla kurtuldunuz. Bu sizin başarınız değil, Tanrı'nın armağanıdır. Kimsenin övünmemesi için iyi işlerin ödülü değildir.” Bu yüzden, reenkarnasyon ve karma kavramlarının Kutsal Kitap’ın yaşam, ölüm, ekmek ve öbür dünyadaki biçmek hakkında öğrettikleriyle uyumsuz olduğunu görüyoruz.

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap karma hakkında ne der?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries