Soru
Tanrı neden düşmüş meleklere tövbe etmeleri için bir şans tanımıyor?
Yanıt
Kutsal Kitap, düşmüş meleklerin tövbe etme fırsatları olup olmadığı konusunda kesin bir şey söylemez ama Kutsal Kitap’ın söylediklerinden biraz anlayış kazanabiliriz. İlk olarak, İblis (Lusifer) en yüksek meleklerden biriydi, belki de en yüksek melekti (Hezekiel 28:14). Lusifer ve bütün melekler, sürekli olarak Tanrı’nın huzurundaydılar ve Tanrı’nın yüceliğini biliyorlardı. Bu yüzden, Tanrı’ya karşı asilik edip O’na sırtlarını dönmeleri konusunda hiçbir mazeretleri yoktur. Onlar ayartılmamışlardı. Lusifer ve diğer meleklerin bildikleri şeylere karşılık Tanrı’ya karşı asilik etmeleri en büyük kötülüktür.
İkinci olarak, Tanrı insanlara bir kurtuluş planı sağladığı gibi meleklere de bir kurtuluş planı sağlamamıştır. İnsanlığın günaha düşüşü, günah için kefaret eden bir kurban gerektirmişti ve Tanrı bu kurbanı İsa Mesih’te sağlamıştı. Tanrı insanlığı kurtarmış ve kendisine yücelik getirmişti.
Melekler için böyle bir kurban planlanmamıştı. Buna ek olarak, Tanrı Kendisine sadık kalan meleklerden “seçilmiş melekler” olarak söz etmiştir (1. Timoteos 5:21). Kutsal Kitap’ın seçilmişlik doktrininden, Tanrı’nın kurtuluş için seçtiği kişilerin kurtulacağını ve hiçbir şeyin onları Tanrı’nın sevgisinden ayıramayacağını biliyoruz (Romalılar 8:38-39). Asilik eden o meleklerin Tanrı’nın “seçilmiş melekleri” olmadıkları açıktı.
Son olarak Kutsal Kitap bize Tanrı onlara böyle bir şans tanısa bile, meleklerin tövbe edeceğine inanmak için bir neden vermez (1. Petrus 5:8). Düşmüş melekler Tanrı’ya karşı çıkmaya ve Tanrı halkına saldırmaya kendilerini tamamen adamış görünmektedir. Kutsal Kitap, Tanrı’nın yargısının sertliği bir insanın ne kadar bilgisi olduğuna göre değiştiğini söyler (Luka 12:48). O zaman düşmüş melekler, sahip oldukları büyük bilgiyle Tanrı’nın gazabına çokça layıktırlar.
English
Tanrı neden düşmüş meleklere tövbe etmeleri için bir şans tanımıyor?