settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap Alkol Kullanımı İçin Ne Der?

Yanıt


Kutsal Kitap alkol içme konusunda çok şey söyler (Levililer 10:9; Çölde Sayım 6:3; Yasa’nın Tekrarı 29:6; Hakimler 13:4, 7, 14; Süleyman’ın Özdeyişleri 20:1; 31:4; Yeşaya 5:11, 22; 24:9; 28:7; 29:9; 56:12). Ancak, Kutsal Kitap bir Hristiyan’ın bira, şarap ya da alkol içeren herhangi bir içecekten içmesini yasaklamaz. Hatta bazı Kutsal Kitap ayetleri alkolden olumlu sözlerle bahseder. Vaiz 9:7, “Neşeyle şarabını iç” diye talimat verir. Mezmurlar 104:14-15, “Yüreklerini sevindiren şarabı” Tanrı’nın verdiğini bildirir. Amos 9:14 insanın kendi bağının şarabını içmesini bir bereket olarak ele alır. Yeşaya 55:1, “Gelin, şarabı ve sütü parasız, bedelsiz alın” diye teşvik eder.

Tanrı’nın Hristiyanlar’a alkol konusunda buyurduğu şey sarhoşluktan kaçınmalarıdır (Efesliler 5:18). Kutsal Kitap sarhoşluğu ve etkilerini kınar (Süleyman’ın Özdeyişleri 23:29-35). Hristiyanlar’a ayrıca bedenlerini hiçbir şeye “tutsak” etmemeleri buyrulur (1. Korintliler 6:12; 2 Petrus 2:19). Aşırı derecede alkol içmenin bağımlılık yaptığı inkâr edilmez. Kutsal Kitap bir Hristiyan’ın başka Hristiyanlar’ın tökezlemesine neden olabilecek ya da vicdanlarında günah işlemeye teşvik edecek şeyler yapmalarını yasaklar (1. Korintliler 8:9-13). Bu ilkelerin ışığında bir Hristiyan’ın Tanrı’nın yüceliği için aşırı miktarda içki içtiğini söylemesi çok zor olur (1. Korintliler 10:31).

İsa, suyu şaraba çevirmiştir. Hatta İsa’nın zaman zaman şarap içtiği de anlaşılmaktadır (Yuhanna 2:1-11; Matta 26:29). Yeni Antlaşma olan İncil zamanlarında su çok temiz değildi. Modern sağlık koruma yöntemleri olmadan su, bakteriler, virüsler ve her türlü atık maddeyle doluydu. Aynı şey günümüzdeki birçok üçüncü dünya ülkesi için de geçerlidir. Bunun üzerine insanlar, daha güvenli olduğu için genelde şarap veya üzüm suyu içiyordu. 1. Timoteos 5:23'te Pavlus Timoteos'a su içmeyi bırakmasını (muhtemelen mide sorunlarına neden oluyordu) ve bunun yerine şarap içmesini söyler. O zamanlarda şarap fermente edilirdi yani alkol içerirdi ama içindeki alkol miktarı günümüzde olduğu kadar değildi. Bunun üzüm suyu olduğunu söylemek yanlıştır, ancak günümüzde yaygın olarak kullanılan şarapla aynı şey olduğunu söylemek de yanlıştır. Tekrar belirtelim, Kutsal Kitap Hristiyanlar’ın bira, şarap ya da alkol içeren herhangi bir içecekten içmesini yasaklamaz. Alkol kendi başına günahla lekelenmiş bir şey değildir. Bir Hristiyan’ın kesinlikle uzak durması gereken şey, sarhoşluk ve alkol bağımlılığıdır (Efesliler 5:18; 1. Korintliler 6:12).

Az miktarda tüketilen alkol, çoğu insan için ne zararlı ne de bağımlılık yapıcıdır ama bağımlılıkla mücadele edenler bunun dışındadır. Hatta bazı doktorlar sağlığa, özellikle de kalbe olan yararından ötürü az miktarda kırmızı şarap içmeyi tavsiye ederler. Az miktarda alkol içmek Hıristiyan özgürlüğüyle ilgili bir konudur. Sarhoşluk ve bağımlılık günahtır. Ancak Kutsal Kitap'ta alkol ve etkileriyle ilgili kaygılar, aşırı alkol tüketme eğilimi ve bir kardeşin tökezlemesine neden olma olasılığı nedeniyle, bir Hıristiyan için alkolden uzak durmak genellikle en iyisidir.

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap Alkol Kullanımı İçin Ne Der?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries