settings icon
share icon
Soru

Açık teizm nedir?

Yanıt


Aynı zamanda “açıklık teolojisi” ve “Tanrı’nın açıklığı” olarak da bilinen “açık teizm,” Tanrı’nın bizim ne yapacağımızı önceden bilişinin insanın özgür iradesiyle bağlantısını açıklama çabasıdır. Açık teizm tartışması özde şöyledir: insanlar gerçekten de özgürdür; eğer Tanrı geleceği mutlak bir şekilde biliyor olsaydı, insanlar gerçekten özgür olamazdı. Bundan ötürü Tanrı, gelecek hakkındaki her şeyi mutlak bir şekilde bilmez. Açık teizm, geleceğin bilinemeyeceğini savunur. Bu yüzden, bu düşünceye göre, Tanrı bilinecek her şeyi bilir ama geleceği bilmez.

Açık teizm bu inançlar için, Tanrı’nın “fikrini değiştirdiğini,” “şaşırdığını” ya da “görünüşte bilgi edindiğini” tanımlayan ayetleri (Yaratılış 6:6; 22:12; Mısır’dan Çıkış 32:14; Yunus 3:10) temel alır. Tanrı’nın gelecek konusundaki bilgisini bildiren birçok başka ayetin ışığı altında bu ayetlerin, Tanrı’nın Kendisini bizim anlayabileceğimiz şekillerde tanımlaması olarak anlaşılması gerekmektedir. Tanrı bizim ne yapacağımızı ve ne kararlar vereceğimizi bilir ama bizim hareketlerimizi temel alarak Kendi etkinlikleri konusunda “fikrini değiştirir.” Tanrı’nın insanlığın kötülüğünden ötürü düş kırıklığı duyması, O’nun bunların gerçekleşeceğini önceden bilmediğinden değildir.

Mezmur 139:4, 16, açık teizme tezat olarak şöyle bildirir: “Daha sözü ağzıma almadan, Söyleyeceğim her şeyi bilirsin, ya RAB... Bana ayrılan günlerin hiçbiri gelmeden, hepsi senin kitabına yazılmıştı.” Eğer Tanrı geleceği bilmiyorsa, Eski Antlaşma’da İsa Mesih hakkındaki ayrıntılı bilgileri nasıl bildirmişti? Tanrı gelecekte ne olacağını bilmiyorsa sonsuz kurtuluşumuzu nasıl garantileyebilir?

Nihai olarak, açık teizm, Tanrı’nın önceden bilgisiyle insanlığın özgür iradesi arasındaki ilişki olan açıklanamazı açıklamaya çalıştığından başarısızlığa uğrar. Kalvinizm’in aşırı biçimleri insanları önceden programlanmış robotlar haline getirdiği gibi, açık teizm de, Tanrı’nın gerçekten her şeyi bildiğini ve her şeyin üzerinde egemen oluşunu ret etmesi bakımından başarısızdır. Tanrı, iman aracılığıyla anlaşılmalıdır, çünkü “İman olmadan Tanrı’yı hoşnut etmek olanaksızdır” (İbraniler 11:6a). Bu yüzden açık teizm, Kutsal Kitap’a uygun değildir. Ölümlü insanın sonsuz Tanrı’yı anlamaya çalışmasının sadece başka bir yoludur. Açık teizm, Mesih’in izleyicileri tarafından ret edilmelidir. Açık teizm, Tanrı’nın önceden bilişi ve insanın özgür iradesi arasındaki ilişkinin bir açıklaması olduğu halde, bu açıklama Kutsal Kitap’a uygun değildir.

English



Türkçe anasayfaya dön

Açık teizm nedir?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries